Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Η δύναμη των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να νικήσει κάθε άνιση μάχη. Έχοντας στο μυαλό τους αυτήν την ιδέα, λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αγγλία πήραν τις βελόνες τους στα χέρια ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η «Knit for Peace» είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση που αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι πλέκουν ρούχα, παιχνίδια και κουβέρτες κι αφού συγκεντρώσουν τα εν λόγω αντικείμενα στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, τα προσφέρουν αφιλοκερδώς σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Πριν λίγες μέρες,  μάλιστα, στάλθηκε μία τεράστια παρτίδα ζεστών ρούχων και κλινοσκεπασμάτων στη Συρία, άλλη μία στο καταφύγιο αστέγων στο Πλύμουθ καθώς και νήμα σε ενώσεις πλεξίματος στην Σκωτία αλλά και κουβέρτες σε κέντρα προσφύγων της εν λόγω περιοχής.

«Στέλνουμε εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα ετησίως. Πιστεύουμε πως οι δωρεές πλεξίματος από εμάς αντιστοιχούν σε πραγματικές συνθήκες στο ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων», λέει η Dame Hilary Blume, ιδρύτρια του «Charities Advisory Trust», το οποίο και διαχειρίζεται το «Knit for Peace».

Συμπληρώνει «πως είναι καλό για τους ανθρώπους που νιώθουν σχεδόν εγκαταλελειμμένοι από τα πάντα γύρω τους, να λαμβάνουν μία τέτοια δωρεά. Αυτό κάνει εκείνους ξεχωριστούς και ταυτόχρονα εμάς ευτυχισμένους από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά».

Κάθε πλεκτό αντικείμενο έχει δημιουργηθεί από αγάπη και φροντίδα. Το σημείωμα που συνοδεύει μία κουβέρτα που δώρισε η Wendy και η Sarah από το Hertfordshire, αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Wendy ξεκίνησε να πλέκει αυτή την κουβέρτα πριν γεννηθεί η Sarah. Για πολλά χρόνια βρίσκεται ανεκμετάλλευτη στο ντουλάπι κι έτσι χαίρομαι που επιτέλους θα χρησιμοποιηθεί πάλι από κάποιον».

Πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 20.000 εθελοντές που προσφέρουν τα πλεκτά τους στο «Knit for Peace», μερικοί εξ’ αυτών, δε, ξεπερνούν και την ηλικία των 100 ετών. «Το καλό με το πλέξιμο είναι ότι ακόμη κι αν είσαι ηλικιωμένος ή έχεις άνοια, μπορείς να το κάνεις» επισημαίνει η Dame Hilary. Συνεχίζει, μάλιστα, λέγοντας πως οι άνθρωποι που είναι τυφλοί, κωφοί ή ανάπηροι επιλέγουν να προσφέρουν τα πλεκτά αντικείμενα που δημιουργούν οι ίδιοι, θέλοντας να νιώσουν συνδεδεμένοι με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Το «Knit for Peace», βασίζεται ως ιδέα στα πλεκτά ρούχα που δημιουργήθηκαν στην Ρουάντα και την Ινδία και μάλιστα από γυναίκες εχθρικών κοινωνιών με σκοπό να δοθούν στα ορφανά παιδιά που ζούσαν εγκαταλειμμένα στους δρόμους. Οι γυναίκες που τα έπλεξαν πληρώθηκαν και τα ρούχα διανεμήθηκαν μέσω των τοπικών ΜΚΟ. 

Πολύ γρήγορα και μόλις μέσα σε λίγα χρόνια, η συγκεκριμένη κίνηση επεκτάθηκε στην Αγγλία σε περίπου 200 ιδρύματα και φορείς, ανάμεσα τους σε καταφύγια γυναικών, κέντρα προσφύγων, κοινοτικών ομάδων, νοσοκομείων αλλά και φυλακών.

Τέλος, να σημειωθεί πως το πλέξιμο εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου, έρευνες αποδεικνύουν πως βελτιώνει και τη ψυχική υγεία εκείνου που το επιχειρεί καθώς μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας κι αποσπά την προσοχή από τον πόνο.

Η Dame Blume τονίζει πως όσοι πλέκουν είναι υπέροχοι άνθρωποι κι εμείς μαζί της συμφωνούμε!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.huffingtonpost.com.uk