Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια μεταλλωρύχοι που έσκαβαν ένα υπόγειο τούνελ στο Μεξικό έκαναν τυχαία μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Κρυμμένη 300 μέτρα κάτω από τη γη, στην περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο Naica, υπάρχει μια σπηλιά που κλείνει μέσα της τους μεγαλύτερους κρυστάλλους που έχουν βρεθεί ποτέ.

Οι τεράστιοι κρύσταλλοι φτάνουν τα 12 μέτρα μήκος και περιέχουν σεληνίτη και γύψο. Το περιβάλλον της σπηλιάς είναι σχεδόν εχθρικό για τον άνθρωπο, καθώς δε μπορεί να επιβιώσει περισσότερο απο 10 λεπτά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η θερμοκρασία φθάνει τους 59 βαθμούς κελσίου λόγω του θαλάμου μάγματος που βρίσκεται από κάτω, ενώ η υγρασία ξεπερνά το 90%.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη των υπερμεγέθων κρυστάλλων κι οι επιστήμονες ύστερα από τη χρονολόγησή τους με ουράνιο καθόρισαν την ηλικία τους σε 500.000 έτη.

Σήμερα η Σπηλιά των Κρυστάλλων είναι πλημμυρισμένη, αλλά για αρκετά χρόνια η εταιρία εξόρυξης που κατέχει το ορυχείο Naica αντλούσε το νερό που υπήρχε μέσα ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να τη χαρτογραφήσουν και να μελετήσουν τους ορυκτούς σχηματισμούς της.

Η NASA πιστεύει πως οι δριμύτατες συνθήκες του περιβάλλοντος της σπηλιάς είναι πιθανό να προσομοιάζουν τα περιβάλλοντα άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, παρέχοντας πληροφορίες για τυχόν μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να επιβιώνουν σ’ αυτά.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθος και τη μορφή των κρυστάλλων της σπηλιάς.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com