Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ζώα όπως οι χελώνες, τα πουλιά και τα δελφίνια, συχνά, πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων κατά λάθος, με αποτέλεσμα να θανατώνονται. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως πρόσφατα, βρέθηκε μια πολλά υποσχόμενη λύση η οποία δε θα επηρεάζει τους αλιείς οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τα ζώα.

Τοποθετώντας απλά και μόνο λαμπάκια LED επάνω στα δίχτυα μπορούν ν’ ανακόψουν την πορεία των ζώων από μακριά, αποτρέποντας τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Η νέα ανακάλυψη στηρίχτηκε σε προηγούμενες καινοτόμες τεχνικές από ερευνητές της «Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών κι Ατμόσφαιρας» των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις χελώνες.

Ο Δρ. Jeffrey Mangel με την ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Exeter, δοκίμασαν τα πρότυπα δίχτυα σε μικρού μεγέθους διαδικασίες αλίευσης στο Περού. Ύστερα από τη μελέτη ανακάλυψαν ότι δεν αποτρέπουν μόνο τις χελώνες να πιαστούν στα δίχτυα αλλά και τα θαλασσοπούλια. «Ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα λεπτομερέστερα και καταλάβαμε πως μειωνόταν και τα θαλασσοπούλια που παγιδεύονταν στα δίχτυα» ανέφερε ο Δρ. Mangel.

Συνολικά στα δίχτυα με λαμπάκια LED πιάστηκαν 85% λιγότεροι κορμοράνοι, σε σύγκριση μ’ εκείνα που δεν διέθεταν LED. Δεδομένου ότι τα φώτα είναι φθηνά, αξιόπιστα κι ανθεκτικά, οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτός θα είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να εμποδιστεί η παγίδευση των ζώων στα δίχτυα.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για τους αλιείς, να ψαρεύουν με όσο το δυνατό μικρότερο αντίκτυπο στην υπόλοιπη βιοποικιλότητα των θαλασσών» είπε ο καθηγητής Brendan Godley, που ανήκει στην ομάδα των ερευνητών.

Η ομάδα εργάζεται τώρα σε μεγαλύτερες περουβιανές αλιευτικές διαδικασίες, πειραματιζόμενοι με διαφορετικά χρώματα LED καθώς επίσης μελετούν και την πιθανότητα οι ίδιες τεχνικές να προστατεύουν περισσότερα απειλούμενα είδη.