Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Μαρίλη Νίκα είναι μια γυναίκα πρότυπο που μας εμπνέει και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Το πάθος της για τα μαθηματικά και την πληροφορική έγινε η αιτία για μια λαμπρή καριέρα στη Google.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δημιουργούσε προγράμματα για κάθε της δραστηριότητα. Πειραματιζόταν γενικότερα με νέες γλώσσες προγραμματισμού, παιχνίδια κι εφαρμογές.

Χρησιμοποιώντας το πολύτιμο υλικό που συγκέντρωσε από τα προγράμματά της, έκανε αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές κι έγινε δεκτή στο MSc in Computing του Imperial College στο Λονδίνο.

Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της αποφάσισε ν’ ανέβει ακόμα ένα σκαλί. Αφού συμπλήρωσε αιτήσεις για διδακτορικά προγράμματα κι υποτροφίες, κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε την υποτροφία Anita Borg της Google.

Πριν ακόμα τελειώσει το διδακτορικό της οι διακρίσεις της στάθηκαν αρκετές για να αποκτήσει μια θέση εργασίας που πολλοί θα ζήλευαν, στον παγκόσμιο κολοσσό Google, ως Manager Προγραμμάτων Πληροφορικής στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Έχει δουλέψει σε πολλά project για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο “ψηφιακό χάρτη”, ενώ πρόσφατα ανέπτυξε ένα πληκτρολόγιο στο οποίο ο χρήστης πληκτρολογεί greeklish και στην οθόνη εμφανίζονται ελληνικοί χαρακτήρες με σωστή ορθογραφία κι autocomplete.

Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο «Wise Influence Awards» (Women in Science, Technology and Engineering), ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές ομιλίες σε συνέδρια TEDx.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.knowledgebridges.gr