Η πανδημία έχει επηρεάσει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Μάλιστα, η οικογενειακή ζωή μπορεί να κρύβει πολλά μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, μυστικά που τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας φοβούνται να αποκαλύψουν. Κι αυτό πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Καθώς οι άνθρωποι μένουν σπίτια τους λόγω του lockdown και απομονώνονται ο ένας από τον άλλο, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για κακοποιητική συμπεριφορά εντός της οικογένειας και της σχέσης. Μια Πολωνή μαθήτρια λυκείου ονόματι Krystyna Paszko αποφάσισε να αναλάβει δράση με όσες δυνάμεις έχει.
Για να βοηθήσει όσους και όσες βρίσκονται σε κίνδυνο, άνοιξε ένα ψεύτικο διαδικτυακό κατάστημα ως έναν τρόπο να επικοινωνεί κρυφά με τα άτομα που βρίσκονται παγιδευμένα με τον κακοποιητή τους στο σπίτι. Αυτή η σελίδα λειτουργεί ως γραμμή βοήθειας για όσες και όσους κινδυνεύουν. Ονομάζεται Camomiles and Pansies και εκ πρώτης όψεως, πουλά καλλυντικά.
Όμως πίσω από τις χαριτωμένες φωτογραφίες προϊόντων βρίσκεται μια κωδικοποιημένη γλώσσα που βοηθά τα θύματα να αποδράσουν από κακοποιητικές καταστάσεις. Όταν κάποιος ζητά στο chat μια κρέμα για την επιδερμίδα, ένας ψυχολόγος απαντά με τη μορφή υπαλλήλου ρωτώντας τον αν είχε κάποιο «πρόβλημα με την επιδερμίδα» του.
Στη συνέχεια, γίνεται η παραγγελία της κρέμας και δίνεται η διεύθυνση. Οι αρχές παίρνουν αυτή την διεύθυνση και επισκέπτονται το σπίτι. Η Paszko εμπνεύστηκε να δημιουργήσει αυτή τη σελίδα στο Facebook αφού έμαθε για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Άκουσα για μια πρωτοβουλία στη Γαλλία», εξηγεί, «όπου οι πελάτες μπαίνουν σε ένα φαρμακείο και ζητούν μια συγκεκριμένη μάσκα, πληροφορώντας έτσι τον φαρμακοποιό ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σκέφτηκα πως ήταν μια έξοχη ιδέα, οπότε και σκαρφίστηκα μια αντίστοιχη με πώληση καλλυντικών».
Αφού μοιράστηκε τα σχέδια της για τη σελίδα αυτή στο Facebook, η Paszko διαπίστωσε ότι υπήρχε έντονο δημόσιο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Γυναικών, μια Πολωνική ΜΚΟ, η οποία και έκανε τη διασύνδεση με ψυχολόγους και δικηγόρους. Πάνω από 350 άτομα έχουν χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα από τότε που ξεκίνησε, τον Απρίλιο του 2020. Οι περισσότεροι χρήστες ήταν γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Η ιδέα της Paszko βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα 23 προγράμματα που θα βραβευτούν με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αλληλεγγύης, το οποίο τιμά οργανισμούς που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19.
*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com