Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η εφαρμογή «Meet4aCoffee» είναι η πρώτη στον κόσμο που δημιουργήθηκε για να βοηθά αλκοολικούς που βρίσκονται σε φάση απεξάρτησης.

Ο Samuel Bennett, πρώην αλκοολικός, εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη εφαρμογή γιατί όπως ο ίδιος δηλώνει «κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος». Ο ίδιος άρχισε να καταναλώνει αλκοόλ από τα 12 χρόνια του, γιατί με αυτό τον τρόπο κατέστελλε τον πόνο και τη θλίψη που αισθανόταν, ενώ ταυτόχρονα τον έκανε πλασματικά να αισθάνεται σίγουρος κι ισχυρός.

Ύστερα από το πολύ δύσκολο ταξίδι της εξάρτησης κατάφερε ν’ αποτοξινωθεί και σήμερα στα 31 του χρόνια γιορτάζει δύο χρόνια νηφαλιότητας, λανσάροντας την Meet4ACoffee για να βοηθήσει κι άλλους που βρίσκονται στην κατάσταση που κι ίδιος βίωσε, να παραμείνουν στο σωστό μονοπάτι της απεξάρτησης από ουσίες.

Η εφαρμογή που πρόκειται να είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσα στο καλοκαίρι, θα συνδέει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απεξάρτηση από ουσίες, σε όλο τον κόσμο και θα παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε κέντρα απεξάρτησης, ομάδες ψυχικής υγείας κι άλλες υποστηρικτικές ομάδες. Επίσης μια σημαντική δυνατότητα της εφαρμογής είναι ότι θα καταγράφει τον αριθμό των «καθαρών ημερών» και θα μοιράζει ενθαρρυντικά μηνύματα σ’ εκείνους που αγωνίζονται ώστε να καλυτερεύσει η κατάστασή τους.  

«Δεν μπορείς απλά να ξυπνήσεις ένα πρωινό ζώντας μια ζωή με ποτά, ναρκωτικά, φυλακίσεις και να πεις πως δε θα το κάνω πια αυτό. Η ανάρρωση χρειάζεται υποστήριξη. Πραγματικά. Έτσι λειτουργεί εδώ κι εκατοντάδες χρόνια. Αυτό που κάνω είναι απλώς να θέσω το ίδιο πλαίσιο σε ηλεκτρονική μορφή» είπε χαρακτηριστικά ο Samuel Bennett.

Την εποχή που ονειρευόταν την ιδέα ήταν άστεγος. Τελικά, η σπίθα της έμπνευσης ήταν εκείνη που μετατράπηκε σε κινητήριο δύναμη οδηγώντας τα βήματα του προς την ανάκαμψη, που έγινε πάθος να βοηθήσει τους συνανθρώπους του ωφελώντας μαζί και τον εαυτό του.