Τι ακριβώς εννοεί το συμπαθές αιλουροειδές του σπιτιού σας όταν νιαουρίζει; Πρώην μηχανικός της Amazon κάνει τους ήχους της γάτας κατανοητούς με μια νέα εφαρμογή.

Λέγεται πως είναι δύσκολο να καταλάβουμε τις γάτες. Μερικές φορές νιαουρίζουν ευτυχισμένα, μερικές φορές θυμωμένα και μερικές φορές απαιτητικά. Ή δεν είναι έτσι; Απαντήστε ειλικρινά ότι συνήθως δεν καταλαβαίνετε τι εννοεί η γάτα σας όταν νιαουρίζει. Ο πρώην μηχανικός της Amazon Χαβιέ Σάντσεθ θέλει τώρα να το αλλάξει αυτό με μια εφαρμογή του νέου του εργοδότη, της εταιρείας Akvelon που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Η εφαρμογή είναι σε θέση να ερμηνεύει σωστά το νιαούρισμα των γατών.

Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τις διαταγές που δίνουν οι γάτες με το νιαούρισμα. Υπάρχουν πολλές οδηγίες, κόλπα και συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το πώς να καταλάβουμε τι θέλει η γάτα μας όταν κάθεται μπροστά μας με μεγάλα μάτια γεμάτα απορία. Μπορεί να βοηθούν διάφορα σήματα που στέλνονται από την ουρά ή η θέση των αυτιών, αλλά συχνά δεν καταλαβαίνουμε τις εντολές που δίνει με το νιαούρισμά της.

Ο Χαβιέ Σάντσεθ εργάστηκε στην Amazon με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης Alexa και επομένως είναι πολύ εξοικειωμένος με τις φωνητικές εντολές. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε και στις γάτες, σκέφτηκε η εταιρεία λογισμικού Akvelon, για την οποία εργάζεται τώρα ο Σάντσεθ, και έτσι ανέπτυξε την εφαρμογή «MeowTalk».

«Επί 10 χρόνια γνωρίζω ότι η ιδέα πως οι γάτες έχουν λεξιλόγιο βασίζεται σε έγκυρα δεδομένα και σε σοβαρές επιστημονικές έρευνες», είπε ο Χαβιέ Σάντσεθ στο περιοδικό για τα ζώα BoredPanda. «Και ήξερα από την εμπειρία μου με την Alexa ότι η τεχνολογία για να μεταφράζονται οι μοναδικοί ήχοι της γάτας σε ανθρώπινες λέξεις υπήρχε».

Ο χρήστης πρέπει ακόμη να παρέχει βοήθεια μετάφρασης

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική εκμάθηση, το «MeowTalk» μεταφράζει τον ατομικό ήχο του νιαουρίσματος της κάθε γάτας. Στην περιγραφή της εφαρμογής διευκρινίζεται ότι κάθε «μιάου» μπορεί να διακριθεί από τα άλλα. Ο ήχος για «τροφή» ή «άσε με να βγω έξω» όμως θα αναγνωρίζεται πλέον σαφώς χάρη στην εφαρμογή. Αλλά η εφαρμογή δεν λειτουργεί εντελώς αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια: Ο χρήστης πρέπει να επιβεβαιώσει εάν η μετάφραση που προσφέρεται είναι πραγματικά η σωστή.

*Διαβάσαμε την είδηση στο kathimerini.gr