Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Η «Social Bite» είναι μια αλυσίδα café που εδρεύει στη Σκωτία κι από το 2012 απασχολεί άστεγους, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει ένα σχέδιο για την παροχή δωρεάν γευμάτων σε όσους έχουν ανάγκη. Η κοινωνική πολιτική της εταιρίας όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα οικοδομώντας ένα χωριό με 11 σπίτια για να τους παρέχει και στέγη.
Το νέο χωριό βρίσκεται στα βόρεια της Σκωτίας στο Εδιμβούργο και φιλοξενεί ήδη 20 άστεγους από την προηγούμενη Πέμπτη 17 Μαΐου. «Κάτι ιδιαίτερο έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι μόνο να χτίσουμε σπίτια, αλλά να δημιουργήσουμε κοινότητες οι οποίες θα παρέχουν στήριξη και θα δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους» δήλωσε η υπουργός των κοινοτήτων της Σκωτίας Angela Constance.
Το δημοτικό συμβούλιο του Εδιμβούργου δάνεισε το οικόπεδο που φιλοξενεί τα προκατασκευασμένα σπίτια για 4 χρόνια, με την προοπτική εάν η εταιρία το επιθυμεί να μπορεί ν’ ανανεώσει τον δανεισμό ή αν όχι, να μεταφέρει τα σπίτια όπου κρίνει καλύτερα τη δεδομένη στιγμή.
Ο ιδρυτής της Social Bite Josh Littlejohn, ανέφερε πως οι άστεγοι είχαν αγνοηθεί πολιτικά για πολύ καιρό. Υπολογίζεται πως στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 307.000 άνθρωποι που δε διαθέτουν κατοικία κι ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.
Αυτοί ήταν κι οι λόγοι που οδήγησαν τον Littlejohn να δημιουργήσει την εταιρία, ώστε να βοηθήσει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Ύστερα από το πρώτο κατάστημα που άνοιξε το 2012, έχει ανοίξει άλλα τέσσερα κι ένα εστιατόριο. Ο ένας στους τέσσερις υπαλλήλους της αλυσίδας είναι άστεγος κι οι πελάτες μπορούν να δωρίσουν γεύματα τα οποία αργότερα μπορούν να ζητήσουν εκείνοι που τα έχουν ανάγκη.
Το προηγούμενο έτος μόνο διένειμε σχεδόν 100.000 τρόφιμα κι εξυπηρέτησε περισσότερους από 300 άστεγους ανά εβδομάδα. Το χωριό θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Cyrenians» που είναι κι οι υπεύθυνοι αξιολόγησης των αιτούντων στέγη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Cyrenians είπε χαρακτηριστικά «Το σημάδι που αφήνει κάθε κοινωνία είναι ο τρόπος που φροντίζει εκείνους που ζουν αποκλεισμένοι. Το χωριό περιγράφει με τον πιο εξαιρετικό τρόπο, το πώς θέλουμε να είναι ο κόσμος μας».
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.thisisplace.org