Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Ύστερα από 3 χρόνια ανακαίνισης, η Αίγυπτος ξανάνοιξε τις πόρτες μιας από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια τεράστια συλλογή χειρόγραφων κειμένων από την Πρωτοχριστιανική περίοδο. Υπάρχουν πάνω από 3.000 χειρόγραφα τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, αλλά επίσης υπάρχουν και στα Αραβικά, στα αρχαία Συριακά, στα Γεωργιανά, στα Εβραϊκά, στα Αρμενικά και στα Σλαβικά.
Κάποια από τα χειρόγραφα τοποθετούνται ανάμεσα στα αρχαιότερα Χριστιανικά ντοκουμέντα, όπως μια σειρά αποσπασμάτων της Βίβλου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Σύμφωνα με τον γενικό υπεύθυνο Αρχαιολογικών σπουδών στο Σινά, Abdel-Rahim Riham, τη βιβλιοθήκη του Σινά ξεπερνά σε σπουδαιότητα Πρωτοχριστιανικών εγγράφων μόνο η βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESKO, ολοκληρώθηκε μαζί με τη βιβλιοθήκη και η συντήρηση ενός Πρωτοχριστιανικού ψηφιδωτού στον κεντρικό ναό του Μοναστηριού που αναπαριστά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Chaled al-Anani, την ημέρα των εγκαινίων της βιβλιοθήκης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η σημερινή επαναλειτουργία είναι ένα μήνυμα ασφάλειας και ειρήνης προς όλο τον κόσμο».
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.dw.com