Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ποια είναι άραγε εκείνη η φωτισμένη ύπαρξη που σκορπίζει χαμόγελο στα παιδικά προσωπάκια και ταυτόχρονα συμμετέχει στη θεραπεία τους; Τη φωνάζουν Μελένια, Clown Doctor και τη συναντάς στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Ανταποκρίνεται άμεσα σε όποιον μικρό φίλο την καλέσει κι εκτός από τη μαγεία που κρύβει στα χέρια της με τα ταχυδακτυλουργικά της κόλπα, στο βλέμμα της υπάρχει μια αλήθεια αγγελική. Ίσως γιατί εξωτερικά κι εσωτερικά, μοιάζει με φύλακα Άγγελο των παιδιών που αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας.

Εδώ και δεκαεννιά χρόνια με το χαμόγελο, την αγκαλιά της και τα δικά της «τεχνάσματα» προσφέρει εθελοντική εργασία σε όποιο νοσοκομείο την ζητήσουν. Η Μελένια, φοράει την άσπρη της ποδιά με κεντημένους πάνω της ήρωες των κόμικς που λατρεύουν τα παιδιά, ένα τεράστιο καπέλο κλόουν, το στηθοσκόπιο της και προσφέρει γιατρειά στο σώμα και την ψυχή των λιλιπούτειων φίλων της.

Τα πτυχία της στη Φυσικοθεραπεία και στη Νοσηλευτική, το μεταπτυχιακό της για Μεταβολικά Νοσήματα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι σπουδές ως παιδαγωγός προσχολικής αγωγής κι η πηγαία αγάπη της για τα παιδιά, την ώθησαν να συνδυάσει τις ιατρικές της γνώσεις με το παιχνίδι, ώστε να προσφέρει ψυχολογική στήριξη και μέρος της θεραπείας στους μικρούς ασθενείς της.

Έχοντας γίνει μανούλα, λίγους μήνες πριν, μιας κορούλας, λέει πως το μόνο που επιθυμεί κι ονειρεύεται είναι να χαμογελούν όλα τα παιδιά του κόσμου και να μην υπάρχουν γονείς που δακρύζουν βλέποντας τα παιδιά τους άρρωστα, νιώθοντας ανήμποροι να τα βοηθήσουν.

Πρόσφατα η Μελένια ξανακάθισε στα θρανία ως φοιτήτρια της Μαιευτικής κι όπως δηλώνει δεν έχει σκοπό να σταματήσει ν’ αποκτά γνώσεις, πάντα με σκοπό να τις συνδυάσει με τη λατρεία της για τα παιδιά. Είναι η μοναδική γιατρός κλόουν στη χώρα μας κι όλα ξεκίνησαν με αφορμή το θάνατο ενός τετράχρονο κοριτσιού της Βάλιας που άνηκε στην οικογένειά της και τις μέρες της νοσηλείας της, η Μελένια πήγαινε στο νοσοκομείο και προσπαθούσε να την κάνει να χαμογελάσει μέσα από το παιχνίδι.

Όταν πρωτοξεκίνησε να «παντρεύει» την ιδιότητά της ως θεραπεύτρια της ψυχής (μιας και το γέλιο είναι η θεραπεία για τις χειρότερες ασθένειες) με τη λευκή ποδιά, υπήρξαν πολλοί που την αμφισβήτησαν ή την χλεύασαν, μα εκείνη έπαιρνε δύναμη από το χαμόγελο και τα βλέμματα των παιδιών που κάθε στιγμή κοντά τους έμοιαζε και μοιάζει με γιορτή.

Στο εξωτερικό υπάρχει ο όρος clown doctor αλλά αφορά σε ηθοποιούς που επισκέπτονται τα νοσοκομεία για να δώσουν παραστάσεις σε παιδιά που νοσηλεύονται. Η Μελένια όμως, πήγε το συγκεκριμένο όρο ένα βήμα πιο πέρα θέλοντας να πάει την περίθαλψη των παιδιών σ’ έναν πιο ονειρεμένο κόσμο.

Άλλωστε αυτό είναι το δικό της όνειρο, να μπορέσει με μια ομάδα γιατρών κλόουν να βοηθούν στη θεραπεία των παιδιών. Το χρωστάει στα παιδιά που «έφυγαν» κι ένιωσε στην αγκαλιά της και σ’ εκείνα που μεγαλώνοντας, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα της υγείας τους, δεν έχουν σταματήσει να τη σκέφτονται και να την αναζητούν.

Πέρα από τα πολλά βιβλία που υπάρχουν στο σπίτι της, αυτά που φαίνεται πως την έχουν κάνει σοφότερη και πιο δυνατή είναι τα χαρτιά με ζωγραφιές και μηνύματα από τα παιδικά χεράκια που τυλίχτηκαν γύρω της και την έκαναν να γελάσει και να βουρκώσει, αμέτρητες φορές.

Μια νεράιδα με καπέλο κλόουν, ντύθηκε στα άσπρα και με τ’ αόρατα φτερά αγγέλου στους ώμους της πετάει από δωμάτιο σε δωμάτιο στις παιδιατρικές κλινικές κι αφήνει βάλσαμο το χαμόγελό της στο προσκεφάλι τους.

Η μαγεία του κόσμου κρύβεται στις πράξεις αγάπης που τολμούν άνθρωποι όπως η Μελένια μας. Καλή συνέχεια στο υπέροχο έργο της το οποίο μπορείτε να δείτε από κοντά προσκαλώντας την στο χώρο σας, μέσω της σελίδα της στο facebook.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.iefimerida.gr