Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ο 37 χρονος υπάλληλος Marty Hornick, που εργάζεται ως υπάλληλος στα Πάρκα του Burlington, ξεκίνησε μια «άτυπη διαδικασία» προσφοράς στους άστεγους της περιοχής, μ’ έναν δικό του πρωτότυπο τρόπο.

Τον περασμένο Μάρτιο κατασκεύασε ένα ξύλινο κουτί που μοιάζει με γραμματοκιβώτιο και το τοποθέτησε σ’ εμφανές σημείο, σε περιοχή που ήξερε πως συχνάζουν άστεγοι. Μέσα τοποθέτησε κασκόλ, πουλόβερ, λίγα τρόφιμα, χαρτιά και μολύβια.

Αυτή τη στιγμή τα κουτιά έχουν γίνει πέντε, δυο φτιάχτηκαν από νεαρούς που παρακολουθούν μαθήματα κατασκευής κι άλλα δύο προσφέρθηκαν από έναν κάτοικο του Burlington.  «Τα μικρά κουτιά» όπως τα ονόμασε ο Hornick, έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στο Burlington που είναι προσβάσιμα για όσους θέλουν ν’ αφήσουν πράγματα και για όσους τα χρειάζονται. Η ιδέα του Hornick πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε «αλυσίδα κουτιών» όπου η αλληλεγγύη κι η κοινωνική ενσυναίσθηση θα παρέχει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη απαραίτητα είδη.

Στο «γέμισμα» των κουτιών συμμετέχουν πολλοί εθελοντές, καθώς κι η Εκκλησία. Πρόσφατα μάλιστα, τοποθετήθηκαν στα κουτιά οδοντόβουρτσες κι οδοντόκρεμες, ένα είδος που είχαν ζητήσει με σημείωμα οι ίδιοι οι άστεγοι.

Άλλωστε γι’ αυτό τοποθετήθηκαν χαρτιά και μολύβια στα κουτιά. Η χρησιμότητα των σημειωμάτων είναι ν’ ανταλλάσσουν πληροφορίες οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα κουτιά είτε για να δώσουν είτε για να πάρουν κάτι. Ο Hornick κρατάει τα περισσότερα σημειώματα στο γραφείο του. Τα περισσότερα είναι ευχαριστήρια αλλά πολλά καταγράφουν διάφορες ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους.

Επίσης στο εσωτερικό των κουτιών υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν σε συσσίτια ή σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αστέγων καθώς κι άλλες ανακοινώσεις που οι άστεγοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν κάπου αλλού.

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν η  αρχή για να καλυφθούν έστω μερικές από τις ανάγκες ανθρώπων που ένιωθαν πως δεν έχουν καμιά ελπίδα. Μακάρι τα «μικρά κουτιά» να τοποθετηθούν και σε άλλα μέρη του κόσμου, ως ένδειξη σεβασμού στις ανθρώπινες ανάγκες. 

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sevendaysvt.com