Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Μια νέα μέθοδος καθαρισμού του νερού αναμένεται να δώσει λύση στην έλλειψη πόσιμου νερού που μαστίζει 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Αυστραλοί επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), εφηύραν το «GraphAir», ένα είδος γραφενίου, που είναι μια μορφή άνθρακα αποτελούμενη από ένα μόνο στρώμα ατόμων άνθρακα σ’ ένα πλέγμα.
Το φίλτρο δοκιμάστηκε σε δείγματα νερού που συλλέχθηκαν από το λιμάνι του Σίδνεϊ και τ’ αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. «Το λιμάνι του Σίδνεϊ επελέγη ως μια αντιπροσωπευτική πηγή νερού που έχει ένα μίγμα εκροών από ελαφρές βιομηχανικές και κατοικημένες περιοχές» ανέφερε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ο επικεφαλής της ομάδας Σέο.
Η διαδικασία του καθαρισμού είναι άμεση κι απλή κι αρκεί μία και μόνο φορά να περάσει το νερό από το φίλτρο για να δεσμευτούν όλες οι βλαβερές ουσίες που περιέχει. Η μεμβράνη που ανέπτυξαν είναι απαλλαγμένη από επικίνδυνα συμπιεσμένα αέρια, όπως το υδρογόνο και το μεθάνιο, που αντικαταστάθηκαν από ασφαλή υλικά χαμηλού κόστους όπως τα φυτικά έλαια.
Το φίλτρο πρόκειται να είναι εμπορικά διαθέσιμο μέσα στο 2018 με την ελπίδα ν’ ανακουφίσει περιοχές που χρήζουν άμεσης ανάγκης καθαρού νερού.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.documentonews.gr