Η Νέα Ζηλανδία το είπε και το έκανε απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες και παράλληλα εισήγαγε βαριά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα τις παρέχουν στους πελάτες τους.

Η μόλυνση από τα πλαστικά έχει γίνει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα με ένα εκατομμύριο πουλιά και περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται κάθε χρόνο επειδή παγιδεύονται μέσα σε πλαστικές σακούλες ή από την κατάποσή τους μέσω της τροφικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικών βρίσκονται μέσα στις θάλασσες.

Οι εταιρείες που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές με την επιβολή προστίμου που φθάνει τα 67.000 δολάρια.

«Οι Νεοζηλανδοί είναι υπερήφανοι για την εικόνα καθαριότητας της χώρας τους και θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα την τιμήσουν» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Γιουτζίν Σέιτζ. «Το τέλος στη χρήση της πλαστικής σακούλας συμβάλλει σε αυτό» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος νόμος, πάντως, επιτρέπει τη χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας.

Η σχετική νομοθεσία, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και τέθηκε σήμερα σε ισχύ, δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα την εικόνα στα σούπερ μάρκετ, τα μεγαλύτερα από τα οποία ήδη έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες.

*Φωτογραφία εξωφύλλου Shutterstock

*Διαβάσαμε την είδηση στο iefimerida.gr