Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

 

Ο 19 ετών πλέον Αμερικανός φοιτητής, αποδεικνύει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι γιατρός για να γνωρίζεις το πώς μπορείς έγκαιρα ν’ ανιχνεύσεις τον καρκίνο. Το ταλέντο του θα σας μαγέψει κι ίσως να σώσει και τη δική σας ζωή.

Είναι η ιστορία ενός νεαρού Αμερικανού που η ευφυΐα του έχει εντυπωσιάσει τους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου. Ο Jack Andraka ήταν μόλις 15 ετών, όταν εφηύρε μια πολύ φθηνή και γρήγορη μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

Γι’ αυτή του την ανακάλυψη τιμήθηκε με το βραβείο ISEF ( Intel Science and Engineering Fair) το 2012 κι άλλα βραβεία συμπεριλαμβανομένων των Gordon E Moore και το Smithsonian American Ingenuity Youth Award. Έχει δώσει κατά καιρούς ομιλίες σε πολλούς οργανισμούς όπως οι Future Med και TEDx, καθώς επίσης έχει κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο με τίτλο BREAK THROUGH.

Το κίνητρο του Jack γεννήθηκε όταν ένας πολύ κοντινός φίλος της οικογένειας, που τον είχε σαν θείο, πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος. Μεγαλώνοντας σ’ ένα περιβάλλον που του ενέπνευσε το πάθος να ερευνά, ξεκίνησε να μαθαίνει για την ασθένεια αυτή διότι τον εντυπωσίασε βιολογικά. Έμαθε ότι συνήθως ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο κι είναι ήδη πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής. Όλα αυτά δημιούργησαν στον ίδιο μια τρομερή δίψα για να βρει έναν πιο γρήγορο τρόπο να ανιχνεύεται ο καρκίνος του παγκρέατος.

Η ιδέα του ήρθε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος βιολογίας στο North County High School όπου φοιτούσε. Διεξήγαγε μια έρευνα σε βάθος πάνω στους νανοσωλήνες και τη βιοχημεία του καρκίνου κυριολεκτικά στην κουζίνα του σπιτιού του.

Ολοκληρώνοντας το project του απευθύνθηκε σε 200 καθηγητές στο πανεπιστήμιο John Hopkins και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να φιλοξενηθεί σε κάποιο από τα εργαστήρια τους. Οι 199 από αυτούς τον απέρριψαν. Εκείνος που τον προσκάλεσε στο εργαστήριό του ήταν ο Anirban Maitra, καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας, Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του πανεπιστημίου John Hopkins.

Το τεστ που ανέπτυξε ο Jack Andraka είναι 168 φορές γρηγορότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους γιατί μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε λιγότερο από 5 λεπτά με βάση μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεσοθηλίνη. Το συγκεκριμένο τεστ είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανίχνευση του καρκίνου των πνευμόνων και των ωοθηκών.

Η έρευνα του νεαρού Jack μπορεί σύντομα να φέρει την επανάσταση στον ιατρικό κόσμο και η ευχή του είναι το τεστ να γίνει προσιτό σε όλους ώστε ο ασθενής να ξεκινά έγκαιρα τη θεραπεία του.