Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Κολυμπώντας στις ελληνικές θάλασσες, προσπαθούμε να βρούμε συρμούς για να περάσουμε ανάμεσα από τις μεγάλες ποσότητες φυκιών, τις λεγόμενες φυκιάδες. Πολλοί μάλιστα σιχαίνονται την ιδέα και μόνο να τους αγγίξουν τα φύκια.

Μήπως θα έπρεπε να το σκεφτούν λίγο καλύτερα;

Ο νεαρός Σταύρος Τσομπανίδης, είναι μόλις 24 ετών κι όμως βρίσκεται ανάμεσα στους ανερχόμενους ηγέτες-επιχειρηματίες, της λίστας «30 under 30» που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Τη συγκεκριμένη θέση του για τον τομέα της βιομηχανίας, την οφείλει στα φύκια.

Ο Σταύρος Τσομπανίδης είναι ένας εκ των ιδρυτών της επιχείρησης PHEE με έδρα την Πάτρα, όπου μαζί με τον Δρ. Νικόλαο Αθανασόπουλο, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μονάδα παραγωγής προϊόντων από την «ανακύκλωση» των νεκρών φυκιών που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.  

Μετά από δύο χρόνια έρευνας και προσπάθειας κατάφεραν να πετύχουν την αξιοποίηση των φυκιών και να βρουν πρωτότυπες ιδέες για τη νέα χρήση τους. Τα επεξεργασμένα φύκια καταλήγουν να γίνουν μια μεγάλη επιφάνεια του νέου υλικού, την PHEEboard, με την οποία επενδύονται πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό είτε πρόκειται για θήκες κινητών είτε για είδη σπιτιού καθώς και για πολλά ακόμη αντικείμενα όπως οι ρακέτες θαλάσσης, είδη γραφείου και τόσα άλλα. Άκρως εντυπωσιακή είναι επίσης η τελευταία καινοτόμα ιδέα της PHEE, οι σκελετοί γυαλιών που δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία της εταιρείας Zylo με έδρα τη Σύρο. Ήδη οι πωλήσεις των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Σταύρος Τσομπανίδης πίστεψε στο όραμά του και δεν τα παράτησε. Η αναγνώρισή του ήρθε έπειτα από πολλή προσπάθεια δικής του και της ομάδος του κι εξαιτίας της αγάπης που έχουν για το περιβάλλον. Κι όπως δηλώνει κι ο ίδιος, υπάρχουν πολλά ανακυκλώσιμα υλικά γύρω μας που η αξιοποίησή τους θα μείωνε κατά πολύ τον όγκο των σκουπιδιών ενώ παράλληλα θα βελτίωνε τη ζωή μας.

Πάντως τα νεκρά φύκια φύσηξαν πνοή επιτυχίας στο νεαρό  Έλληνα επιχειρηματία, μιας και δεν είναι λίγο ν’ αποκτάς μια θέση στη λίστα του Forbes.

*Μάθετε περισσότερα στο www.phee.gr