Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας και προηγμένων υλικών του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει σταγόνες για τα μάτια που μπορούν να βελτιώσουν τους κατεστραμμένους κερατοειδείς κι επομένως την όραση.
Οι συγκεκριμένες νανοδρομές αναπτύχθηκαν από τον οφθαλμίατρο Δρ David Smadja και μια ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek και το Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί σε χοίρους με κατεστραμμένους κερατοειδείς χιτώνες.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης παρουσίασης, ο οφθαλμίατρος Smadja δήλωσε ότι οι εν λόγω σταγόνες αποκατέστησαν τους κερατοειδείς χιτώνες των χοίρων, βελτιώνοντας τόσο την παρούσα όσο και τη μελλοντική τους όραση.
Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά κι οι ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για το σχέδιο είναι πεπεισμένοι ότι οι σταγόνες αυτές θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη γυαλιών μυωπίας.
Η ομάδα των επιστημόνων ισχυρίζεται ότι η χρήση των σταγόνων μπορεί αφενός να βοηθήσει ασθενείς με μυωπία, υπερμετρωπία κι άλλα παρόμοια οφθαλμολογικά προβλήματα αλλά και ν’ αντικαταστήσει πολυεστιακούς φακούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να βλέπουν αντικείμενα από διάφορες αποστάσεις.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το πόσες σταγόνες θ’ απαιτούνται για την επιδιόρθωση του κερατοειδούς χιτώνα μέχρι το σημείο που τα γυαλιά θα είναι άχρηστα ή το σημαντικότερο, πόσο θα κοστίσει η θεραπεία. Προς το παρόν, αναμένουμε τις κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους και τ’ αποτελέσματά τους.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr