Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Όλοι ξέρουμε ότι τα κλασέρ, τα ντοσιέ, οι βιβλιοστάτες κι άλλα παρόμοια αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να κρατούν σε τάξη τα γραφεία και τα ράφια. Κάπου στην Ιαπωνία όμως ένας σχεδιαστής-καλλιτέχνης, με το όνομα Monde, αποφάσισε να κατασκευάσει βιβλιοστάτες, όπου το εξωτερικό τους θα μοιάζει με κλασέρ και το εσωτερικό τους θα μετατραπεί σε μικρογραφία από σοκάκια του Τόκιο.

Με μεγάλη λεπτομέρεια και μαεστρία, καταφέρνει ν’ αναπαραστήσει μέσα σε μια τόσο μικρή επιφάνεια μικρά στενά, δρομάκια και σοκάκια της πόλης του Τόκιο. Σχεδιάζει λεπτομερώς κάθε αστική λεπτομέρεια. Σωληνώσεις, κλιματιστικά, γλάστρες με λουλούδια, ακόμη και παράθυρα με θέα στα δρομάκια, τοποθετούνται στο σωστό σημείο και μοιάζουν τόσο «ζωντανά» που νομίζεις ότι κάποια στιγμή θ’ ακούσεις ομιλίες ανθρώπων ή το θόρυβο από περαστικά οχήματα.

Ο Monde με τους βιβλιοστάτες του, δεν στοχεύει απλώς να διακοσμήσει με πρωτότυπο τρόπο τα ράφια κάποιου γραφείου, αλλά να εμπνεύσει τους πελάτες του. Κάθε του δημιουργία μοιάζει σαν πρόλογος από βιβλίο που αφήνεται στα χέρια του αγοραστή για να γραφτεί η συνέχειά του.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι κάθε βιβλιοστάτης του Monde τοποθετείται ανάμεσα σε βιβλία κι έγγραφα με σκοπό να τους διηγηθεί μυστικά και μικρές ιστορίες για να τα κρατήσει σε τάξη κι ηρεμία.

Αν κάποιος επιθυμεί να δει και να προμηθευτεί τα δημιουργήματα του Monde μπορεί να τον βρει στο Twitter.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.spoon-tamago.com