Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Η μουσική είναι τα αχαρτογράφητα νερά όπου βυθίζονται νότες και στίχοι, περιμένοντας εμπνευσμένους μουσικούς, μουσουργούς, τραγουδοποιούς, συνθέτες κι ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική, να τα ανακαλύψουν και να συνθέσουν καινούργιες μελωδικές ιστορίες.

Το δικό της λιθαράκι σε αυτή τη μαγική εμπειρία έρχεται να βάλει η ορχήστρα Smyrna. Μια ορχήστρα που βρέθηκε στο δρόμο του e-motions και η ομάδα μας θέλησε να μάθει περισσότερα για εκείνη. Η σύστασή της έγινε το 2010, κατόπιν προτροπής του μαέστρου Ανδρέα Τσεκούρα, στη μουσικό και φίλη του Πένυ Παπακωνσταντίνου,για να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινοτόμο στα μουσικά δρώμενα.

Και κάπως έτσι, μια γυναικοπαρέα με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για τη μουσική και κυρίως για την παραδοσιακή, ένωσαν τις γνώσεις τους και τη δεξιοτεχνία τους στο χειρισμό μουσικών οργάνων και συστάθηκε η πρώτη ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αμιγώς γυναικεία.

Η Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο), η Άντρια Ζήκου (κιθάρα), η Κάλια Καμπούρη (κανονάκι,τραγούδι), η Δανάη Λουκίδη (βιολί, τραγούδι) και η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), καθώς και οι συμμετέχουσες Μιχαέλα Αρχοντή στα κρουστά κι Ευγενία Πανταζόγλου στα πνευστά (γκάιντα-κλαρίνο), ένωσαν τις φωνές και τις μελωδίες τους και ξεκίνησαν να ταξιδεύουν το κοινό σε  τόπους μακρινούς, στα βάθη της παράδοσης.

Ακούγοντας τη Smyrna ανακαλύπτεις πόσο χρόνο έχουν αφιερώσει οι συντελεστές της στην έρευνα και στην εξερεύνηση της παραδοσιακής μουσικής αλλά και της ελληνικής παράδοσης γενικότερα. Έργα Σμυρνιών συνθετών, σκοποί και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο και άλλων περιοχών, ξαναζωντανεύουν στα χέρια αυτών των γυναικών, μέσα από νέες εκτελέσεις συνδυάζοντας το σεβασμό στην παράδοση με μια νεανική πνοή, έχοντας μοναδικό σκοπό να διεγείρουν μουσικά τον ακροατή και να του μεταδώσουν έστω και λίγη από τη γοητεία που ασκεί στις ίδιες η παραδοσιακή μουσική.

Δεν είναι τυχαίο πως καταξιωμένοι καλλιτέχνες του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου έχουν ήδη εμπιστευτεί τη Smyrna για να εμφανιστούν μαζί στη σκηνή. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ερωφίλη, ο Σταύρος Σιόλας, ο Haig Yazdjian, η Αφεντούλα Ραζέλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Ηλίας Καρελλάς, και η Βάσω Αλλαγιάννη είναι μερικοί από αυτούς.

Η τελευταία συνεργασία της Smyrna έρχεται με την αγαπημένη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, μέσα από την επανεκτέλεση του κομματιού «Να ‘χε η νύχτα άκρη» σε στίχους της ίδιας και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αυτό φαίνεται να είναι κι ο προπομπός για τη συνεργασία τους στον δίσκο που θα κυκλοφορήσει σύντομα η Smyrna με επανεκτελέσεις γνωστών και σπουδαίων μουσικών κομματιών που φέρουν την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου.

Όταν η Πένυ Παπακωνσταντίνου έδωσε το όνομα Smyrna σε τούτη την ορχήστρα, επηρεασμένη από Σμυρναίικα ακούσματα αλλά κι από τη μυθολογία, είχε ένα και μοναδικό στόχο.  Να γεννηθεί μια μουσική παρέα που με τις μελωδίες της, όπου εμφανίζεται, θα μπορεί να παρασύρει το κοινό σ’ ένα γλυκό ταξίδι όπου θα μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα και θα γλεντούν μ’ ένα είδος μουσικής γνώριμο, οικείο, αυθεντικό και πηγαία αληθινό.  

Αυτό είναι η Smyrna. Μια ορχήστρα εκπρόσωπος της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής, που έχει βαλθεί να σκορπίσει παντού τις μελωδίες της. Μελωδίες που γεννήθηκαν μεν στο παρελθόν, αλλά αγαπιούνται ξανά στο παρόν μέσα από την «οπτική» των νέων αυτών γυναικών…

Δείτε το βίντεο από την εμφάνιση της ορχήστρας Smyrna στην εκπομπή «Στην υγειά μας»