Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Σας είπαν πως πετάτε στα σύννεφα; Σας χαρακτήρισαν αιθεροβάμονες κι ότι δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα; Ήρθε η ώρα ν’ αποδείξετε πως η αγαπημένη σας συνήθεια να ονειροπολείτε είναι σημάδι ευφυΐας και δημιουργικότητας.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Νeuropsychologia» και διεξήχθη από τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας Έρικ Σουμάχερ και την ομάδα του στο Georgia Tech, τα άτομα που ανέφεραν ότι ονειροπολούσαν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα συμμετείχαν 100 εθελοντές που υποβλήθηκαν αρχικά σε μαγνητική τομογραφία, ώστε να καταγραφούν τα μοτίβα δραστηριότητας του εγκεφάλου την ώρα που επικέντρωναν το βλέμμα τους σ’ ένα σταθερό σημείο επί πέντε λεπτά και κατόπιν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και δημιουργικότητας.
Συσχετίζοντας τα αποτελέσματα από τις παραπάνω διαδικασίες τα άτομα που ανέφεραν συχνότερη ονειροπόληση μέσα στη μέρα πέτυχαν τα υψηλότερα σκορ στα τεστ, ενώ παρουσίασαν κι «αποδοτικότερα» εγκεφαλικά συστήματα στις μαγνητικές τομογραφίες.
«Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι η ονειροπόληση είναι κάτι κακό, ότι το άτομο προσπαθεί να επικεντρώσει κάπου την προσοχή του και δεν μπορεί. Τα δεδομένα μας όμως δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο αποτελεσματικό εγκέφαλο» αναφέρει ο καθηγητής Σουμάχερ και συμπληρώνει «Τα ευρήματά μας, μου θυμίζουν τους καθηγητές που συνηθίζουμε να λέμε ότι «είναι στον κόσμο τους» – πανέξυπνοι αλλά βυθισμένοι στις δικές τους σκέψεις. Ή μου φέρνουν επίσης στον νου μαθητές που είναι πιο μπροστά από τους συμμαθητές τους νοητικά. Ενώ οι φίλοι τους χρειάζονται για παράδειγμα πέντε λεπτά για να μάθουν κάτι νέο, εκείνοι το μαθαίνουν μέσα σ’ ένα λεπτό και στη συνέχεια αρχίζουν να ονειροπολούν».
Τα αποτελέσματα της έρευνας σίγουρα θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στους επιστήμονες ανοίγοντάς τους νέα πεδία μελέτης, αλλά θ’ αποτελέσουν κι ένα ισχυρό επιχείρημα για όλους εσάς που σας έπιαναν να είστε «αλλού». Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως ό,τι υπάρχει γύρω μας δημιουργημένο από τον άνθρωπο πριν υλοποιηθεί υπήρξε στη φαντασία του.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tovima.gr