Πόσες από εμάς δεν «γονατίσαμε» τις πρώτες ημέρες της περιόδου; Ή καθ’ όλη τη διάρκειά της; Πόσες φορές δεν ευχηθήκαμε να μη χρειαζόταν να πάμε στη δουλειά εκείνες τις ημέρες; Ή στο σχολείο, όταν ήμασταν μικρότερες;
Κι όμως. Παρά τις άπειρες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η περίοδος για πολλές γυναίκες είναι μία επώδυνη κατάσταση, παρά το ότι σε αρκετές χώρες αποτελεί σοβαρό λόγο απουσίας μηνιαίως από τη δουλειά, εν έτει 2022, το να επικαλείται μία γυναίκα την περίοδό της για την κακή απόδοσή της ή για τους σωματικούς πόνους που της προκαλεί, είναι ακόμη ταμπού.
Αυτό το ταμπού επιχείρησε να σπάσει ένας πατέρας από την Κορνουάλη, βλέποντας τη 13χρονη κόρη του να υποφέρει από τα συμπτώματα της περιόδου. Όταν η 13χρονη Izzy αναγκάστηκε να χάσει μία ημέρα από το σχολείο, καθώς δεν μπορούσε να σταθεί από τον πόνο, ο Marcus Alleyne πήγε στους καθηγητές της, για να δηλώσει τον λόγο της απουσίας και να ζητήσει να θεωρηθεί δικαιολογημένη.
Η απάντηση που εισέπραξε, ακόμη κι όταν εξήγησε ότι η κόρη του ήταν διπλωμένη από τον πόνο, χωρίς να μπορεί ούτε να φάει, ούτε να κοιμηθεί, ήταν ότι η περίοδος δεν είναι λόγος απουσίας και εκεί ο Alleyne άρχισε να κλονίζεται. Είναι δυνατόν το σχολείο να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο σώμα μιας έφηβης;
Βραβευμένος μουσικός και διευθυντής ορχήστρας ο ίδιος, πέρα από τη σύζυγο και την κόρη του, είχε αντιμετωπίσει αρκετές φορές το πρόβλημα γυναικών συναδέλφων του που δεν μπορούσαν να αποδώσουν στις πρόβες, εξαιτίας της δυσμηνόρροιας, οπότε η απάντηση του σχολείου τον εξόργισε διπλά.
Θέλοντας να διορθώσει αυτήν την αδικία ο Alleyne ξεκίνησε ένα ψήφισμα στο Change.org, ζητώντας να αναγνωριστεί η περίοδος ως λόγος ικανός να κρατήσει τις μικρές μαθήτριες για μέρες μακριά από τις απαιτητικές δραστηριότητες του. Το αποτέλεσμα;
Μέχρι στιγμής το ψήφισμά του έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές, δικαιώνοντας την απόφασή του να παλέψει για το δικαίωμα των κοριτσιών στην Κορνουάλη να δικαιολογούνται οι απουσίες τους τις μέρες της περιόδου.
«Πιστεύουμε ότι αν λέγαμε ότι η Izzy υπέφερε απ’ οτιδήποτε άλλο, τότε σίγουρα το σχολείο δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Το να μην αναγνωρίζεις τους πόνους περιόδους και τη δυσμηνόρροια ως μία πολύ συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση δείχνει ότι ξεκάθαρα κάτι πάει πολύ λάθος», εξήγησε ο ίδιος, αλλά και η σύζυγος του, λίγο μετά την απόφασή τους να ξεκινήσουν το ψήφισμα.
Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και η Ζάμπια προβλέπονται ημέρες άδειας για γυναίκες που υποφέρουν από συμπτώματα «βαριάς περιόδου», ενώ και σε αρκετές εταιρείες της Δύσης προβλέπονται τέτοιου είδους διευκολύνσεις προς τις γυναίκες υπαλλήλους.