Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Σύμφωνα με ένα βίντεο από το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) στη Γκάνα της Αφρικής ανακυκλώνεται μόνο το δύο τοις εκατό των πλαστικών απορριμμάτων. Η εταιρία «Nelplast Ghana Limited» ελπίζει ν’ αλλάξει αυτό το ποσοστό μετατρέποντας τις πλαστικές σακούλες σε πλάκες για την κατασκευή οδοστρωμάτων.
Με την ίδρυση της εταιρίας πλέον θα μειωθούν σ’ έναν ικανοποιητικό βαθμό οι πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στον Κόλπο της Γουινέας κι από εκεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, οι οποίες αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας των θαλάσσιων οργανισμών της περιοχής.
Αρχικά οι σακούλες τεμαχίζονται και στη συνέχεια αναμειγνύονται με άμμο για να κατασκευαστεί αυτό που το World Economic Forum ονόμασε «νέα μορφή ασφάλτου». Το παραγόμενο προϊόν απαιτεί λιγότερους φυσικούς πόρους για να φτιαχτεί, έχει μεγάλη διάρκεια κι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη χρήση. Εκτός από πλαστικές σακούλες η Nelplast αξιοποιεί επίσης κάθε άλλο είδος πλαστικών απορριμμάτων.
Ο ιδρυτής της εταιρίας Nelson Boateng, δεν ανέπτυξε μόνο το καινοτόμο ασφαλτικό υλικό, αλλά κατασκεύασε και τη δική του μηχανή ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας παλιοσίδερα. Η εταιρία εμπορεύεται επίσης πλαστικά πλακίδια για στέγες, ενώ προσφέρει και συμβουλές σε όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση ανακύκλωσης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γκάνα έχει ήδη πλακοστρώσει μια περιοχή και σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο, ώστε μέσω της συγκεκριμένης μορφής ανακύκλωσης να αποσυμφορηθεί το περιβάλλον και ταυτόχρονα να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο συλλογικός στόχος είναι να καταφέρουν ν’ ανακυκλώνουν το 70% των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στη χώρα, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ζωή.
Είναι γεγονός πως το πλαστικό έχει «πνίξει» τον πλανήτη μας, αλλά πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω, αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πλέον στις περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να συμβάλλουν στη διάσωση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.
On the road to a cleaner environment. Learn more: https://t.co/5ioC4M7lsc pic.twitter.com/yioef3AK5j
— World Economic Forum (@wef) 29 Μαρτίου 2018
*Διαβάσαμε την είδηση στο inhabitat.com