Οι «Pretty Loud» γράφουν ιστορία καθώς έγιναν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα Ρομά στον κόσμο.

Νεαρά κορίτσια και έφηβες ηλικίας 14-26 ετών από τη Σερβία ένωσαν τις φωνές τους για να βάλουν τέλος στα στερεότυπα και τον ρατσισμό που υφίσταται η φυλή τους εδώ και δεκαετίες.

Οι νεαρές τραγουδίστριες έχουν βιώσει την διάκριση και τον ρατσισμό αλλά και τα στερεότυπα ότι οι γυναίκες Ρομά παντρεύονται ανήλικες, υπακούσουν τους άνδρες τους και δεν είναι μορφωμένες.

Τα νεαρά κορίτσια πήραν μέρος το 2014 σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια του οργανισμού «GRUBB», που σκοπό έχει να προωθήσει την εκπαίδευση παιδιών και νέων Ρομά, διευκολύνοντας τη μακροπρόθεσμη κοινωνική τους ένταξη.

Εκεί γεννήθηκε το γυναικείο συγκρότημα με νεαρές γυναίκες Ρομά, που τυχαίνει να είναι και το πρώτο στον κόσμο.

Το girl band σπάει τα καλούπια και τραγουδά ενάντια στις πατριαρχικές νόρμες και υπέρ της χειραφέτησης των Ρομά γυναικών.

Οι «Pretty Loud» γράφουν οι ίδιες τους στίχους των τραγουδιών τους γεμάτους αλήθειες με σκοπό να ανοίξουν το δρόμο για μια ζωή πιο καλή, δίκαιη, όμορφη και ουσιαστική για όλες τις γενιές των γυναικών Ρομά σε όλη τη γη.

Η μουσική τους συνδυάζει τη ραπ και τη χιπ χοπ με στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική των Ρομά, την οποία ντύνουν με πρωτότυπες και μοντέρνες χορογραφίες.

«Μην με πιέζεις, μπαμπά, είμαι πολύ μικρή για να παντρευτώ. Το ξέρω, η ζωή μου έχει ήδη αποφασιστεί, όμως το να παντρευτώ τόσο μικρή, δεν είναι αυτό που θέλω. Έτσι δεν θα είμαι ποτέ ευτυχισμένη» και «Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν μας βλέπει. Νομίζουν ότι είμαστε άτυχες, επειδή είμαστε Ρομά. Εμείς όμως δυναμώνουμε τη φωνή μας και κοιτάμε ψηλά στα αστέρια» είναι μερικοί από τους υπέροχους στίχους τους γεμάτους νόημα.

Η Zivka Ferhatovic, μέλος του συγκροτήματος, δήλωσε με πάθος: «Φτάνει πια με τη γυναίκα να είναι μόνο νοικοκυρά, να κάθεται στο σπίτι, να παντρεύεται με το ζόρι από μικρό κορίτσι και να απαγορεύεται να πηγαίνει στο σχολείο. Οι γυναίκες Ρομά είναι πολλά περισσότερα και ήρθε η ώρα να το αποδείξουν βγαίνοντας εκεί έξω και εξασφαλίζοντας εργασία, φωνή και ζωή».

Τα νεαρά κορίτσια Ρόμα τραγουδούν σε τρεις γλώσσες, αυτή των Ρομά, σερβικά και αγγλικά και η μεγαλύτερη επιτυχία τους είναι η συμμετοχή τους στο «Women of the World Festival» στο Λονδίνο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο bovary.gr