Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο; Με τη βοήθεια των ονειροπόλων στις γειτονιές του πλανήτη, η Candy Chang και ο James Reeves θέλουν να πιστεύουν πως σ’ αυτό ακριβώς βοηθούν. Η σκέψη της Candy να μετατρέψει εγκαταλελειμμένους χώρους σε μια διαρκή πρόσκληση για αλληλεπίδραση, έγινε η ενσάρκωση του δημιουργικού αστισμού.

Οι τοίχοι-μαυροπίνακες, αποτελούν έμπνευση για κάθε έναν από εκείνους που πέρασαν για να αφήσουν το δικό τους όνειρο που θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί πριν πεθάνουν. Μέσα από ένα συνονθύλευμα ευχών, το «Πριν πεθάνω» αναδύει έναν επαναπροσδιορισμό στη σχέση του ανθρώπου με τους γύρω του και την πραγματικότητά του.

Ο πρώτος τοίχος δημιουργήθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, ύστερα από το θάνατο ενός πολύ αγαπημένου προσώπου της Candy. Από τότε έχουν δημιουργηθεί πάνω από δύο χιλιάδες τοίχοι σε περισσότερες από 70 χώρες. Τον τοίχο επιμελούνται και τοποθετούν οι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής, θέλοντας να δώσουν μια διαφορετική οπτική στους συμπολίτες τους.

Η Candy και ο James ανέπτυξαν αυτό το χώρο με σκοπό να μοιράζονται οι κάτοικοι μιας γειτονιάς τα κοινά τους συναισθήματα. Οι χιλιάδες ανθρώπινες εκφράσεις πάνω σ’ αυτόν τον τοίχο από την πιο απλή «Πριν πεθάνω θα ήθελα να φυτέψω ένα δέντρο», έως την πιο μεγαλόπνοη «Πριν πεθάνω θα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο», όλες κρύβουν την ομορφιά και τη δυναμική της ανθρώπινης ψυχής που οι δυο καλλιτέχνες κατάφεραν  να της δώσουν τη δυνατότητα να φανεί.