Με σύμμαχο την κοινωνία το «Χαμόγελο του παιδιού» ευελπιστεί ότι η πρωτοποριακή εφαρμογή «Missing Alert App» θα γίνει ένα νέο σημαντικό εργαλείο, προκειμένου να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών, αλλά και ενηλίκων έως 60 ετών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Γιαννόπουλος, «το όνειρο έγινε πραγματικότητα για την αδιαμεσολάβητη και γρήγορη επικοινωνία με τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Τα αυτιά και τα μάτια των Αρχών στις εξαφανίσεις προσώπων είναι ο κόσμος». Η κινητοποίηση των πολιτών τις πρώτες ώρες μιας εξαφάνισης αποδεικνύεται κομβικής σημασίας. «Είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες στιγμές, το να μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε αμέσως. Αυτό μπορεί να σώσει την κατάσταση» εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος στην παρουσίαση της εφαρμογής.

Η ιδέα για την ανάπτυξη της εφαρμογής ξεκίνησε από συνεργάτες της Cosmote, οι οποίοι είχαν βιώσει τέτοιο περιστατικό στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας ο Γεώργιος Αθανασόπουλος. Κατόπιν η εφαρμογή διακρίθηκε στον ετήσιο διαγωνισμό καινοτομίας της Cosmote και έγινε πραγματικότητα χάρη στην τεχνογνωσία του «Χαμόγελου του Παιδιού». «Το αγκαλιάσαμε γιατί βλέπουμε την τεχνολογία ως αρωγό στα προβλήματα των ανθρώπων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η μαζική χρήση της εφαρμογής γιατί έτσι διευκολύνεται το έργο του Χαμόγελου του Παιδιού και των Αρχών. Εκπληρώνεται η προϋπόθεση της αμεσότητας και της ταχύτητας που έχει τεράστια σημασία στις εξαφανίσεις προσώπων» επεσήμανε ο κ. Αθανασόπουλος.

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη δωρεάν για android κινητά, ενώ άμεσα αναμένεται να λάβει έγκριση και για τα υπόλοιπα smartphones. Έχει δύο βασικές λειτουργίες. Κατ’ αρχάς ειδοποιεί τους χρήστες για τις εξαφανίσεις προσώπων, μάλιστα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ούτως ώστε να μπορούν να συνδράμουν στο έργο των Αρχών ανάλογα με την τρέχουσα τοποθεσία τους. Επίσης, επιτρέπει στους χρήστες, εφόσον διαθέτουν πληροφορίες, να επισυνάψουν φωτογραφίες αλλά και γεωγραφική «πινέζα» με βάση την τεχνολογία γεωεντοπισμού.

Επιπλέον όμως, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα σε φροντιστές ανθρώπων υψηλού κινδύνου να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων για τα άτομα που για λόγους υγείας κινδυνεύουν να χαθούν. Έτσι, εφόσον παραστεί ανάγκη, η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι εξαιρετικά γρήγορη. Τα στοιχεία των ατόμων υψηλού κινδύνου δεν δημοσιοποιούνται παρά μόνο όταν ενεργοποιηθεί η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη εφαρμογή στην Ελλάδα, αλλά ούτε και παγκοσμίως. Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες ενημερώνουν, αλλά δεν επιτρέπουν τη διάδραση. Με το Missing Alert App ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μας ενημερώσει εύκολα και αμέσως. Αναζητούμε τους συνειδητοποιημένους πολίτες, όχι τους απλώς ευαισθητοποιημένους» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Στελέχη της οργάνωσης από το επιχειρησιακό της κέντρο τόνισαν ότι πρόκειται για έναν μύθο που «πρέπει επιτέλους να καταρριφθεί» ότι στις εξαφανίσεις προσώπων οφείλουμε να περιμένουμε 24 ώρες πριν τη σχετική δήλωση στις Αρχές, ενώ επεσήμαναν δύο χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς: «Να πουν στα παιδιά τους ότι εάν χαθούν, είναι καλό να παραμείνουν στο ίδιο σημείο, να μην μετακινούνται. Δεύτερον, εάν κάποιος άγνωστος τα πλησιάσει και νιώσουν ότι απειλούνται να κάνουν φασαρία, να φωνάξουν βοήθεια. Εάν μπορούν να χειριστούν τηλέφωνο, να καλέσουν στο 116000».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνιες οι απαγωγές ανηλίκων από τρίτους, ενώ πολύ συχνά πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με το άμεσο ή το έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον. «Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις η επαγρύπνηση του κόσμου είναι κρίσιμη. Στις ΗΠΑ οι έρευνες δείχνουν ότι οι τρεις πρώτες ώρες θα καθορίσουν την έκβαση της υπόθεσης» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση είναι λόγος φυγής ανηλίκων.

Πρόσφατα το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκίνησε, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, να εφαρμόζει πρωτόκολλα και για τα προσφυγόπουλα, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Αθανασόπουλος δεσμεύτηκαν ότι η εφαρμογή θα έχει στο μέλλον και άλλες διαθέσιμες γλώσσες.

Κλείνοντας ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι το όραμα του γιου του, όπως το έγραψε στο ημερολόγιο του πριν από 25 πλέον χρόνια, ήταν «να ενωθούμε για να τα καταφέρουμε. Χάρη στην τεχνολογία, μπορούμε να ενωθούμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

*Διαβάσαμε την είδηση στο news.gr