Η ιστορία του Richard Hutchins, ενός 62χρονού καλλιτέχνη με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τη φυλακή και τη ζωή στους δρόμους έφτασε να πουλάει τα έργα του έναντι χιλιάδων δολαρίων σε διασημότητες όπως η Oprah Winfrey, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι.

Τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια

Μεγαλωμένος στη Τζόρτζια των ’60s, ο Richard Hutchins, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, κατέληξε σε ανάδοχη οικογένεια ύστερα από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των γονιών του. Ο ίδιος εξομολογείται πως η πικρία για την οικογένεια του υπήρξε τόσο μεγάλη που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ψεύτικο όνομα, ενώ, στη διάρκεια της εφηβείας του «έμπλεξε» με κακές παρέες και μπαινόβγαινε στη φυλακή για οικονομικά εγκλήματα.

Η ενασχόληση με την τέχνη και η υιοθέτηση μιας ξένης ταυτότητας

Τότε, ο Hutchins, σε μια κενή ζωή χωρίς πραγματική οικογένεια και φίλους, ανακάλυψε το νόημα μέσα από την αγάπη του για την τέχνη. Ωστόσο, αφότου είχε πείσει προ πολλού τον εαυτό του ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να σε ακούσουν μόνο αν κατασκευάσεις ψέματα τα οποία μπορεί να τα βρίσκουν ενδιαφέροντα, δεν άργησε να δημιουργήσει γύρω από το πρόσωπο του μια «συναρπαστική» ιστορία, ώστε να προωθήσει τη δουλειά του ως καλλιτέχνης.

Σύμφωνα με του Los Angeles Times η ταυτότητα την οποία σφετερίστηκε ανήκε στον πρώην ποδοσφαιριστή του NFL Drew Hill. Με το όνομα αυτό γύρω στα 2000s, ο Richard Hutchins κέρδισε μια κάποια αναγνωρισιμότητα ως καλλιτέχνης που δημιουργούσε πορτραίτα διασημοτήτων. Το ταλέντο του τράβηξε την προσοχή αρκετών τοπικών καλλιτεχνών, οι οποίοι τον κάλεσαν να εργαστεί στο studio τους και τον βοήθησαν να διαφημίσει την τέχνη του, χωρίς ωστόσο να υποψιάζονται οτιδήποτε για την εξαπάτηση.

Ο ίδιος αντιλαμβανόταν το λάθος το οποίο διέπραττε με το να χρησιμοποιεί την ταυτότητα κάποιου άλλου, μη έχοντας, όμως χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα από την παιδική του ηλικία ήταν διατεθειμένος να διατηρήσει την «περσόνα» του, κρατώντας χαμηλό προφίλ και ζώντας τη ζωή του.

Η φυλακή και η νέα περίοδος δημιουργικότητας

Το 2010 η απάτη αποκαλύφθηκε και ο ίδιος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, οδηγήθηκε στη φυλακή. Εκεί αποφάσισε να αγκαλιάσει την πραγματική του ταυτότητα, να σταματήσει τα ψέματα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα περνούσε τις πόρτες ενός σωφρονιστικού ιδρύματος. Κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους του κελιού του για σχεδόν 22 ώρες την ημέρα, ο  Hutchins βρήκε αναπάντεχη έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην αρχή σχεδίαζε με μολύβι το εξωτερικό των φακέλων που περιείχαν τα γράμματα που έστελνε στους φίλους του. Αργότερα, όμως, προς μεγάλη έκπληξη και του ίδιου άρχισε να «ξανανακαλύπτει» το χρώμα χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά όπως οι κόκκοι του καφέ, η οδοντόπαστα, το χαρτί τουαλέτας, ακόμη και τα M&M’s.

Μια αναπάντεχη επιτυχία

Εκτός από φίλους, άρχισε να στέλνει ζωγραφισμένους φακέλους κάθε εβδομάδα προς πάσα κατεύθυνση, με σημειωμένο στον πάτο του φακέλου τον χρόνο που έχει εκτίσει έως τη μέρα της αποστολής. Ανάμεσα στου παραλήπτες βρέθηκε και μια γκαλερί στην Pasadena της Καλιφόρνια, η οποία ενθουσιάστηκε με τα δημιουργήματά του και τα παρουσίασε σε έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian.

Μετά την έκθεση ο καλλιτέχνης δώρισε τους συγκεκριμένους φακέλους στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή ζωγράφισε κοντά στους πενήντα φακέλους, αποτελώντας, μέσα από την προσήλωση του σε αυτό που αγαπάει, έμπνευση για τους συγκρατούμενους του. Αυτή τη στιγμή αντίγραφα των έργων αυτών πωλούνται στην ιστοσελίδα του για το ποσό των 700$ περίπου, ενώ η συνολική αξία των πρωτότυπων δημιουργημάτων του φτάνει και τα 2.500$.

Ο άστεγος-καλλιτέχνης

Ωστόσο, για τον Richard Hutchins η ζωή μετά την απελευθέρωση του κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα υπήρξε. Βγαίνοντας από την φυλακή έχασε σε μια καταστρεπτική πυρκαγιά, στο στούντιο με το οποίο συνεργαζόταν εκείνη την περίοδο, 800 κομμάτια των έργων του, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, γεγονός που τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Από εκείνη τη στιγμή και για τα επόμενα έξι χρόνια ο Hutchins υπήρξε άστεγος.

Τους πρώτους μήνες του 2021 ζούσε σε ένα καταφύγιο αστέγων στο Λος Άντζελες, ενώ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια του. Στις 4 Απριλίου, στο πάρκινγκ ενός μανάβικου ο άστεγος, πλέον, καλλιτέχνης είχε μια τυχαία συνάντηση η οποία έμελλε να του αλλάξει τη ζωή και να τον βάλει ξανά στην πορεία για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Η συνάντηση που θα του αλλάξει τη ζωή

Ο Charlie «Rocket» Jabaley, γνωστός για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dream Machine, ο οποίος με ένα μπλε φορτηγάκι οργώνει τον πλανήτη από άκρη σε άκρη και πραγματοποιεί τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων, μίλησε με τον Hutchins και αποφάσισε να τον βοηθήσει να κερδίσει αναγνωρισιμότητα. Μέσα σε μερικές εβδομάδες είχε στηθεί ολοκαίνουρια ιστοσελίδα με έργα του Richard Hutchins, διοργανώθηκε διαδικτυακή δημοπρασία, ενώ δημιουργήματά του εκτέθηκαν για μια βραδιά στη Sofitel gallery του Μπέβερλι Χιλς.

Από εκείνη τη στιγμή ο καλλιτέχνης έχει καταφέρει να πουλήσει έργα συνολικής αξίας πάνω από 250.000$ σε διάσημους αγοραστές όπως η Oprah Winfrey, η οποία κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Entertainment Tonight», στην οποία ο Richard Hutchins ήταν καλεσμένος, πραγματοποίησε μια εμφάνιση-έκπληξη όπου σε κλίμα συγκίνησης συνεχάρει τον καλλιτέχνη για την εκπληκτική δουλειά του, δίνοντας του ακόμη και επαγγελματικές συμβουλές.

 

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

Η θρυλική παρουσιάστρια δήλωσε απευθυνόμενη προς τον Hutchins: «Είμαι τόσο περήφανη για εσένα που μετατρέπεις τον πόνο σου σε υπόσχεση και σε μια δυναμική μορφή έκφρασης. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι αυτό αναζητούμε όλοι οι άνθρωποι. Θέλουμε απλώς να φτάσουμε στην πιο ειλικρινή και υψηλότερη μορφή αυτο-έκφρασης. Και εσύ το κάνεις αυτό».

 

Το επόμενο κεφάλαιο για τον Richard Hutchins

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Richard Hutchins δηλώνει έτοιμος να αγκαλιάσει το επόμενο κεφάλαιο της ζωής του, όντας ταυτόχρονα ανοιχτός και ευάλωτος για το παρελθόν του και αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα όμορφο μέλλον. Πιστεύει, επίσης, ότι μέσα από τη δουλειά του μπορεί να κάνει τη διαφορά και για τους συνανθρώπους του. Για τον σκοπό αυτό, χωρίς να ξεχνάει ούτε για μια στιγμή όλα όσα βίωσε, αποφάσισε να αγωνιστεί για αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης των αστέγων, δημιουργώντας το ίδρυμα Jess Hutchins Foundation (Jess ήταν το όνομα της μητέρας του) και προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή ακόμη και του Λευκού Οίκου πάνω στο ζήτημα.

*Πηγή είδησης