Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα
Στην πόλη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση του κόσμου, υπάρχει ένας φουτουριστικός πύργος που απορροφά το νέφος μετατρέποντας το σε καθαρό αέρα, ενώ ταυτόχρονα απομονώνει τα σωματίδια του ώστε να παράξει διαμάντια.
Σας ακούγετε τρελό; Είναι πραγματικότητα και υπάρχουν διαμάντια εκεί έξω να σας το αποδείξουν.
Ο πύργος είναι το γέννημα του Δανού καλλιτέχνη Daan Roosegaarde, που κοιτώντας έξω από το παράθυρο στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Πεκίνο, παρατήρησε ότι το νέφος ήταν τόσο πυκνό που δε μπορούσε να δει την πόλη.
Στο Πεκίνο που τα εργοστάσια δε σταματούν ποτέ να παράγουν, υπάρχουν οχτάχρονα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων έχει μειωθεί κατά 15 με 16 χρόνια.
«Αυτό δεν είναι το λαμπρό μέλλον που οραματιζόμαστε» λέει ο Roosegaarde. «Αυτό είναι εφιάλτης».
Εκείνη ήταν και η κρίσιμη στιγμή που αποφάσισε εκείνος και η ομάδα του να κατασκευάσουν τον μεγαλύτερο καθαριστή ατμοσφαιρικού αέρος στον κόσμο, τον Smog Free Tower.
Η κατασκευή τους που υπάρχει ήδη στο Ρότερνταμ, το Πεκίνο και το Νταλιάν της Κίνας, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και η δουλειά του είναι να απορροφά έως και 3.000 κυβικά μολυσμένου αέρα ανά ώρα, να τον καθαρίζει σε νανομοριακό επίπεδο και ύστερα να το απελευθερώνει καθαρό πίσω στην πόλη.
Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά καθώς οι μετρήσεις γύρω από τον πύργο δίνουν αποτελέσματα 55 με 75% καθαρότερου αέρα.
Όμως μετά το φιλτράρισμα του αέρα τι γίνεται με τα παραμορφωμένα μαύρα σωματίδια που απομένουν; «Είχαμε κουβάδες από αυτό το αποκρουστικό υλικό στο εργαστήριό μας» λέει ο Roosegaarde.
Η ομάδα του σχεδίαζε να τα ξεφορτωθεί όταν τους ήρθε μια εκπληκτική ιδέα. Το 42% των σωματιδίων που μάζευαν ήταν από άνθρακα. Και τι μπορεί να παραχθεί συμπιέζοντας τον άνθρακα; Μα φυσικά διαμάντια!
Τα σωματίδια που συσσωρεύονται από το φιλτράρισμα του νέφους συμπιέζονται για 30 λεπτά και μετατρέπονται σε σκούρα πολύτιμα πετράδια κυβικού σχήματος. Τα διαμάντια αυτά χρησιμοποιούνται για δαχτυλίδια και μανικετόκουμπα, που το κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει 1.000 κυβικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η ιδιότητα του πύργου να μετατρέπει το τοξικό νέφος σε πολύτιμους λίθους τον καθιστά το απόλυτο οικολογικό «gadget».
Στα σχέδια του Roosegaarde είναι η επέκταση του δικτύου των πύργων με επόμενη στάση την Ινδία.
«Το θέμα είναι να συνδέεις τις νέες τεχνολογίες με νέα δημιουργικά κατασκευάσματα. Αν σκέφτεσαι προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν τόσα που μπορείς να φανταστείς και πολύ περισσότερα να δημιουργήσεις».