Πρόκειται για τις ειδήσεις που τις διαβάζεις και δεν μπορείς παρά να επικροτήσεις το αξιέπαινο της πρωτοβουλίας. Μια τέτοια ανέλαβε και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν τη γραμμή 64 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που συνδέει το Φίλυρο με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την επιμόρφωση των επιβατών που έχουν πλέον τη δυνατότητα να γεμίσουν τις «κενές» ώρες της αναμονής του λεωφορείου αλλά και της διαδρομής μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Συγκεκριμένα, οι επιβάτες της συγκεκριμένης γραμμής, όσο περιμένουν το λεωφορείο έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τα ράφια μιας…εναλλακτικής βιβλιοθήκης που έχει στηθεί εντός της στάσης, το βιβλίο που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αρχίσουν να το διαβάζουν. Επειδή ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαβάσεις ένα βιβλίο στο διάστημα της αναμονής, οι επιβάτες μπορούν να το πάρουν μαζί τους και να συνεχίσουν την ανάγνωσή του και κατά την διάρκεια της διαδρομής και να το επιστρέψουν.
Μέχρι σήμερα, συνολικά πέντε στάσεις του ΟΑΣΘ – τέσσερις στην περιοχή του Φιλύρου και μία στο Πανόραμα- έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπες βιβλιοθήκες, με την ιδέα να ανήκει στη δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον σύλλογο Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου.
«Το πιο σημαντικό είναι πως οι δημότες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία με τις στάσεις – βιβλιοθήκες και τις κρατούν ζωντανές. Έχουν υιοθετήσει τους χώρους και προσπαθούν να τους γεμίζουν με βιβλία. Ξεκινήσαμε την ιδέα με μια πέτρινη στάση την οποία μετατρέψαμε σε βιβλιοθήκη και μέχρι σήμερα καταφέραμε να φτάσουμε τις πέντε» τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης.
Να σημειωθεί, πως η πρώτη βιβλιοθήκη σε στάση, δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε τοποθετήθηκαν περίπου 100 βιβλία σε μια ειδικά διαμορφωμένη ραφιέρα που έχει το σχήμα «δέντρου». Σε ανάλογο στυλ και ύφος σταδιακά δημιουργήθηκαν και οι υπόλοιπες στις οποίες εκτός από τα ξύλινα ράφια με τα βιβλία τοποθετήθηκαν και παγκάκια αναμονής για τους επιβάτες, χώροι για εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πίνακες ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις του δήμου.
Οι επιβάτες των λεωφορείων έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν εντελώς δωρεάν το βιβλίο που τους κίνησε το ενδιαφέρον, να το διαβάσουν στην διαδρομή, να το κρατήσουν όσες μέρες απαιτούνται για να το ολοκληρώσουν και στη συνέχεια να το επιστρέψουν στη στάση. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της λειτουργίας των υπαίθριων βιβλιοθηκών κάλεσαν τους πολίτες μαζί με το βιβλίο που δανείστηκαν να φέρνουν κι ένα βιβλίο από την προσωπική τους συλλογή , έτσι ώστε αυτό να κρατήσει συντροφιά σε κάποιον άλλον επιβάτη.
Υπάρχουν και οι βάνδαλοι αλλά αυτοί που αγκάλιασαν το εγχείρημα είναι περισσότεροι. Κι επειδή στην Ελλάδα ζούμε, για όσους απορούν ποια είναι τελικά η συμπεριφορά των αναγνωστών και των πολιτών που δανείζονται βιβλία οι υπεύθυνοι τόνισαν πως σαφώς υπάρχουν κι εκείνοι που προκαλούν φθορές στους χώρους, αλλά κι αυτοί που παίρνουν βιβλίο και δεν το επιστρέφουν ποτέ, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που έχουν αγκαλιάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα και φροντίζουν να διατηρούν τους χώρους καθαρούς και να τους γεμίζουν με βιβλία. Έτσι επιταχύνεται η ισορροπία που επιτρέπει την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των βιβλιοθηκών.
Τέλος αξίζει ν’ αναφερθεί πως γι’ αυτή την πρωτοβουλία ο δήμος Πυλαία – Χορτιάτη τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Best City Awards 2016» ενώ την ιδέα προσπαθούν να υιοθετήσουν και άλλοι δήμοι της χώρας.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com