Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Μια σύγχρονη μάστιγα της εποχής που έχει εξαπλώσει τα πλοκάμια της στα σχολεία όλου του κόσμου είναι το bullying. Προσπαθούν να δοθούν λύσεις για την αντιμετώπισή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά γιατί πλέον η κατάσταση έχει περάσει τα όρια του σχολείου κι επεκτείνεται και διαδικτυακά.

Ήδη στην Πενσυλβάνια αποφάσισαν να θεσπίσουν ειδικό νομοσχέδιο για το bullying στα σχολεία. Βάση νόμου πλέον, οι γονείς των παιδιών με συνεχόμενη εκφοβιστική συμπεριφορά προς τους συμμαθητές τους, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο αξίας 500 δολαρίων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το σχολείο θα ενημερώνει με προειδοποιητικό σημείωμα, για τη συμπεριφορά του παιδιού τους, συστήνοντας τους να προβούν σε συζήτηση μαζί του ώστε να σταματήσει το bullying προς τους συμμαθητές του και παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν οι πράξεις επαναληφθούν, οι γονείς μπαίνουν σε ειδικό πρόγραμμα όπου κάνουν συνεδρίες με ειδικούς για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης. Την τρίτη φορά που θα επαναληφθεί το φαινόμενο οι γονείς λαμβάνουν κλήση για πρόστιμο 500 δολαρίων.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν παρθεί και σε άλλα μέρη της πολιτείας. Το Συμβούλιο του Plover Village στο Ουισκόνσιν έβγαλε απόφαση-διάταγμα, να τιμωρεί τους γονείς των παιδιών, που επανειλημμένα ασκούν bullying, επιβάλλοντάς τους  πρόστιμο 124 δολαρίων.

Τα πρόστιμα δε δίνονται χωρίς προειδοποίηση ή προσπάθεια από το εκπαιδευτικό σύστημα για να διορθωθεί η κατάσταση. Προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους γονείς και να βρεθούν λύσεις.

«Δεν είναι ευθύνη του σχολείου να αναθρέψει σωστά τα παιδιά. Δουλειά του είναι να τα διδάσκει. Ούτε δουλειά της αστυνομίας είναι. Είναι δουλειά των γονιών» δήλωσε ο Dan Ault, αρχηγός της αστυνομίας του Plover.

Η αύξηση της άσκησης εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών, είχε σαν αποτέλεσμα ν’ αυξηθούν κατά πολύ τα ποσοστά της αυτοκτονίας, κυρίως των εφήβων κι ειδικότερα των κοριτσιών. Πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με φόβο και τσακωμούς αλλά πρόκειται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μάλιστα μικρής ηλικίας.

Το θέμα δεν είναι να μοιραστούν πρόστιμα και τα χρήματα ν’ ανταλλάξουν χέρια. Το θέμα είναι να συνεργαστούν κράτος, σχολείο και γονείς για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα ασφαλέστερο μέλλον κι ένα σχολικό περιβάλλον που να μη μοιάζει με πεδίο μάχης. Το κρυφτό να είναι απλώς ένα παιδικό παιχνίδι κι όχι ο τρόπος για να προστατευτεί η σωματική ακεραιότητα ενός μαθητή

Η συγκεκριμένη νομοθεσία ας είναι η αρχή από μια σειρά αποφάσεων που πρέπει να παρθούν ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το bullying σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιτέλους, η πράξη είναι προτιμότερη από την απραξία και την αδιαφορία.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.singleparent.gr