Στη Swaplanet πιστεύουν ότι το πιο βιώσιμο ρούχο είναι αυτό που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου. Τι συμβαίνει όμως με τα δεκάδες ρουχαλάκια και παπουτσάκια που δεν κάνουν πια στο παιδί σου;
Αυτό το βαμβακερό μπλουζάκι που φοράει συνέχεια το παιδί σου-γνωρίζεις πόσο νερό χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή του; Πόσα καύσιμα και διοξείδιο του άνθρακα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα για να φτάσει στη ντουλάπα του; Τι αντίκτυπο έχει στο περιβάλλον; Ο Σερίφ, η Έλενα και ο Τζίμυ, οι ιδρυτές της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα ξέρουν, και μένοντας έκπληκτοι από τους «αριθμούς που δεν βγαίνουν» αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό.
Η Swaplanet, η πρώτη πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα, είναι μία πράσινη startup που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και έχει κάνει το ξεκίνημά της από το καλοκαίρι του 2021 με πάνω από 5.000 πελάτες σε όλη τη χώρα. Οι ιδρυτές της, ο Σερίφ Μπαρακάτ από την Αίγυπτο, με σπουδές μηχανικού και ΜΒΑ στον Καναδά, ο Τζίμυ Νικολαΐδης από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεγαλωμένος στην Ελλάδα, μηχανικός και εφευρέτης και η Έλενα Στάμου, με εξειδίκευση στο διεθνές μάρκετινγκ και στα παιδιά, που έχει γυρίσει περισσότερες από 30 χώρες, συναντήθηκαν εν μέσω της πανδημίας στην Αθήνα, με σκοπό να δημιουργήσουν μια νεοφυή επιχείρηση, βασισμένη στο καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας.
Στόχος της πλατφόρμας είναι η επαναχρησιμοποίηση του παιδικού ρουχισμού, μέσω της ανταλλαγής του. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε όλους τους πολυάσχολους γονείς που επιθυμούν συνειδητά να ενσωματώσουν πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινότητα της οικογένειάς τους, εύκολα και οικονομικά από την άνεση του σπιτιού τους. Μέσω της ανταλλαγής, τα ρουχαλάκια που δεν χωρούν ή δεν εξυπηρετούν πια τα παιδιά, μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή και να καθυστερήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, η αποστολή τους προς καύση ή ενταφιασμό σε χωματερές.
Η βιομηχανία των ρούχων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αποβλήτων στον κόσμο μετά τα πλαστικά, αλλά δεν μιλά κανείς για αυτό. Στόχος της ομάδας της Swaplanet είναι μέχρι το 2027 με τις ανταλλαγές τις πλατφόρμας να μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια κιλά οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αντιστοιχούν σε 14 εκατομμύρια δέντρα και 40 δις λίτρα νερού.
«Κάθε ιδρυτής startup ονειρεύεται να δώσει στην κοινωνία κάτι που χρειάζεται αλλά δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα – και το έργο του αυτό να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Το να παρέχουμε μια υπηρεσία χρήσιμη προς την κοινωνία είναι ένα από τα κύρια γνωρίσματα που θέλουμε να χαρακτηρίζουν την επιχείρησή μας. Άλλωστε, μια πραγματική ανάγκη ήταν αυτό που πυροδότησε την ιδέα πίσω από την πλατφόρμα μας και μας έφερε κοντά», αναφέρει ο Σερίφ.
«Έχοντας ήδη μια κόρη, όταν μάθαμε με τη γυναίκα μου ότι περιμένουμε τον γιο μας, η γυναίκα μου και εγώ προβληματιζόμασταν έντονα σχετικά με όλα τα πράγματα που πρέπει να ξαναγοράσουμε. Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος καλύτερος, πιο βιώσιμος και οικονομικός τρόπος. Ίσως ένας τρόπος που θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε όλα αυτά τα ρούχα που έχουμε από την κόρη μας με ρούχα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον γιο μας. Αναλογιζόμαστε την προβληματική φύση της γρήγορης μόδας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδικά ρούχα, επειδή έχουν ακόμη πιο σύντομη χρήση.
Έτσι, ήρθε η ιδέα της Swaplanet, η οποία πληρούσε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, και περιλάμβανε ακόμη και την προοπτική του όσα ρούχα δεν επιλεγούν για ανταλλαγή να δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ για παιδιά ή να ανακυκλώνονται. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά zero-waste πρόταση για γονείς σαν εμάς και καθημερινά δουλεύουμε σκληρά για να το καταφέρουμε. Σκοπεύουμε μάλιστα σύντομα να επεκταθούμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να επεκτείνουμε το εύρος των ανταλλάξιμων ειδών σε παιδικά βιβλία, παιχνίδια, βρεφικά είδη κ.α.».
Μετά από όλη αυτή τη σκέψη προέκυψε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα παιδικά ρούχα που δεν χωρούν, ή δεν εξυπηρετούν πια τα παιδιά. Οι γονείς κερδίζουν πίστωση για τα ρούχα που αποστέλλουν στην πλατφόρμα και επιλέγουν νέα second hand ρουχαλάκια που χρειάζονται, από περισσότερες από 1.000 μάρκες. Κατά την αγορά, εξαργυρώνουν την πίστωση τους και πληρώνουν ένα μικρό ποσό, το οποίο ξεκινάει από 1,5 ευρώ, για τις υπηρεσίες της πλατφόρμας.
Όσα από τα ρούχα δεν γίνονται αποδεκτά για ανταλλαγή στην πλατφόρμα, δωρίζονται σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη ή ανακυκλώνονται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των συνεργαζόμενων οργανισμών, όπως η Fabric Republic, η Khora Athens και η Immortaliting. Επίσης το 2% των εσόδων από όλες τις παραγγελίες της Swaplanet δωρίζεται στην ΜΚΟ We4All για αναδασώσεις και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
«Φτιάξαμε τη Swaplanet προσδοκώντας να κάνουμε τη βιωσιμότητα στον τομέα της παιδικής μόδας κάτι παραπάνω από ένα κενό σύνθημα. Όραμά μας είναι να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε οικογένειας, μειώνοντας και εξαλείφοντας τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια κατάσταση (win-win), όπου όλοι όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία, κερδίζουν.
Ως ανήσυχοι πολίτες του κόσμου, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που να βασίζεται τόσο στη βιώσιμη παραγωγή/προμήθεια των ρούχων, όσο και στη βιώσιμη κατανάλωση, όπως προβλέπει ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 του ΟΗΕ. Γνωρίζοντας πόσο έντονη είναι η καθημερινότητα των γονέων, προτεραιότητά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό περιβάλλον ανταλλαγής για τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζονται, μέσω του οποίου θα εξοικονομούν χρόνο, χρήματα και θα μπορούν να εμφυσήσουν έμπρακτα την οικολογική συνείδηση στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας ενεργή δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.», λέει ο Τζίμυ.
«Ο ρόλος μας ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος, δημιουργώντας θετικές συνήθειες που θα τον ακολουθούν σε αυτό το ταξίδι που ονομάζεται ζωή: να μοιραζόμαστε αυτό που δεν μας χρειάζεται πλέον, με άλλους ανθρώπους, και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα από την πρώτη μέρα.
Θέλουμε κάθε πτυχή της επιχείρησής μας, από την 100% ανακυκλώσιμη και επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μας μέχρι το χαρτί περιτυλίγματος, το οποίο μπορεί να ζωγραφιστεί από τα παιδιά, να αντανακλά τη φιλοσοφία ότι δεν πετάμε τίποτα, παρά επαναχρησιμοποιούμε και αναδομούμε δημιουργικά ό,τι για τους άλλους φαντάζει ένα ακόμη άχρηστο σκουπίδι.
Πιστεύουμε πάρα πολύ σε όλο αυτό, και θέλουμε να χτίσουμε μία κοινότητα ανθρώπων που στηρίζουν το όραμα και την προσπάθειά μας. Το έργο μας δεν σταματά στην ανταλλαγή ρούχων.», συμπληρώνει η Έλενα. «Κάνουμε δωρεάν webinar με ειδικούς, σχετικά με τη γονεϊκότητα, την παιδική ψυχολογία, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και άλλα θέματα.».
Η Swaplanet αποδεικνύει ότι οι μικρές αλλαγές προς μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα είναι κάτι παραπάνω από εφικτές και μπορούν επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Εάν θέλεις να παραγγείλεις τη ΔΩΡΕΑΝ τσάντα για να στείλεις τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζεσαι, μπορείς να το κάνεις εδώ.