Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Λένε πως οι γιατροί είναι μικροί θεοί, που κρατούν στα χέρια τους πολλές φορές το νήμα της ζωής μας. Είναι όμως άνθρωποι κι όπως είναι φυσικό κάνουν λάθη.

Τα συγκεκριμένα λάθη θέλησαν να μειώσουν Βρετανοί επιστήμονες, ξεκινώντας από τη διάγνωση. Ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ελέγχει τις εξετάσεις ασθενών λεπτομερώς, σε τέτοιο βαθμό ώστε η διάγνωση καρδιοπάθειας να γίνεται εγκαίρως. Σήμερα μία στις πέντε καρδιολογικές εξετάσεις δεν ερμηνεύεται σωστά, με αποτέλεσμα η διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία να μη γίνονται την κατάλληλη στιγμή.

Το σύστημα ονομάζεται Ultromics κι αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών υπό την εποπτεία του καθηγητή καρδιολογίας Πολ Λίζον. Έχει ήδη εφαρμοστεί σε έξι καρδιολογικές κλινικές και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται φέτος. Οι πρώτες πληροφορίες είναι πως η διάγνωση καρδιοπαθειών ή προδιάθεσης εμφράγματος γίνονται με μεγαλύτερη σιγουριά.

Το συγκεκριμένο σύστημα, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο όσον αφορά στη σωστή εκτίμηση των ιατρικών εξετάσεων των ασθενών, αλλά και στην οικονομία της χώρας, μιας κι η θεραπεία καρδιοπαθών καθώς και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μεγάλο κόστος .Το νέο σύστημα λέγεται ότι θα διατίθεται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Βρετανίας.

Ένα παρόμοιο σύστημα έχει αναπτυχθεί επίσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, εντοπίζονται κάποιοι όζοι που πιθανόν να εξελιχθούν σε καρκινικούς, ενώ είναι εμφανέστεροι οι αβλαβείς όζοι.

Αν λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα και στις δύο περιπτώσεις, θα γλιτώσει αρκετές δαπάνες στα βρετανικά και στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, αλλά κυρίως θα γλιτώσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Αναμένονται νεότερα από τη νεοσύστατη εταιρεία  Optellium, η οποία έχει αναλάβει με επικεφαλή τον Dr. Timor Kadir, την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, που αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης.