Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη
Η οραματίστρια Jasna Rok, Βελγίδα στην καταγωγή και σχεδιάστρια μόδας κι επιχειρηματίας στο επάγγελμα, έρχεται να φέρει επανάσταση στο χώρο της μόδας και της τεχνολογίας. Λάτρης της τεχνολογίας και των πρωτοποριακών ιδεών, ξεκίνησε όταν ακόμη βρισκόταν στο πανεπιστήμιο, όπου για την πτυχιακή της τόλμησε να κατασκευάσει μια συσκευή, η οποία συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο του μοντέλου, μεταμορφώνει το ρούχο με το οποίο είναι ντυμένο το μοντέλο ανάλογα με τη διάθεσή του.
Η «FOB COLLECTION», υπήρξε η πρώτη της συλλογή μόδας, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες για πολλά ακόμη, αλλά κυρίως κέρδισε την διεθνή προσοχή, μιας και ήταν η πρώτη συλλογή μόδας στο κόσμου, όπου συνδέονται τα εγκεφαλικά κύματα με την διαμόρφωση των ρούχων. Τα high tech ρούχα όπως πολύ χαρακτηριστικά ονομάζονται.
Τη συγκεκριμένη ιδέα, παρουσίασε ακόμη πιο βελτιωμένη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας GES 2017 που έγινε στην πόλη Χαϊντεραμπάτ στις Ινδίες και συνδιοργανώθηκε από τις Ινδίες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η Jasna Rok έχει ν’ αντιμετωπίσει τη μεγάλη επιφυλακτικότητα της βιομηχανίας της μόδας, όσον αφορά στο συνδυασμό μόδας και τεχνολογίας και τις δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν μέσα από το θαυμαστό καινούριο κόσμο στους χώρους αυτούς. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος διότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει με αργά και σταθερά βήματα. Άλλωστε γι’ αυτό τα high tech ενδύματα της σχεδιάστριας δεν διατίθενται προς πώληση και σύμφωνα με την ίδια θα κυκλοφορήσουν μετά από δύο με τρία χρόνια.
Από τη μία πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής τους και κατ’ επέκταση και η τιμή πώλησης και παράλληλα να βελτιωθούν ώστε να γίνουν περισσότερο ευμετάβλητα και πρακτικά. Από την άλλη ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί όσο το δυνατόν πιο σωστά για τη συγκεκριμένη ιδέα και την εφαρμογή της στην καθημερινότητά του.
Η Jasna Rok μέχρι τώρα αυτοχρηματοδοτείται και όσοι την προσεγγίζουν είναι από το χώρο της τεχνολογίας και όχι της μόδας. Ίσως γιατί οι άνθρωποι της μόδας λόγω έλλειψης χρόνου δεν ενημερώνονται επαρκώς για νέες ιδέες και τις πρωτοποριακές «εφευρέσεις». Και φυσικά τους είναι δύσκολο να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τον συνδυασμό τεχνολογίας-μόδας.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά λέει η ίδια «απλώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με πιο σέξι τρόπο».
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ντουλάπες όλων μας δε θα είναι πλέον τόσο φορτωμένες, μιας και με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα ρούχο θα μπορεί να αλλάζει χρώμα και σχήμα σύμφωνα με τη διάθεσή μας και φυσικά θα είναι αλέκιαστο, οπότε θα κάνουμε και οικονομία διότι δε θα χρειάζεται η χρήση απορρυπαντικών για το πλύσιμό ή η κατανάλωση ρεύματος για το σιδέρωμα, ενώ ταυτόχρονα θ΄αποφεύγεται η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μια δοκιμή ίσως μας πείσει.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.insider.gr