Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Το μετρό της Στοκχόλμης δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ένα απ’ τα ομορφότερα στην Ευρώπη. Είναι μια γκαλερί  έργων τέχνης μήκους 110 χλμ και στους 100 σταθμούς του συναντάς μωσαϊκά, γλυπτά κι έργα μεγάλων καλλιτεχνών. Σ’ έναν απ’ τους τοίχους του μάλιστα, θα δεις και λόγια του Γιάννη Ρίτσου που εμπνέουν τους επισκέπτες.

Μοιάζει σαν μεγάλες σπηλιές να συνδέονται η μία με την άλλη, αλλά σ’ αυτές να κατοικεί η τέχνη κι ο πολιτισμός. Κάποιοι το θεωρούν ψυχρό κι αφιλόξενο κι άλλοι απλά εντυπωσιακό. Εμείς ανήκουμε στους δεύτερους! 

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1947 κι ο τελευταίος του σταθμός εγκαινιάστηκε το 1994. Οι στίχοι απ’ το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Γράμμα στον Ζολιό – Κιουρί» βρίσκονται στον σταθμό Tensta και κάνει τους περαστικούς να θέλουν να μάθουν τι λέει η επιγραφή. 

Οι πιο παλιοί σταθμοί της  «Tunnelbana» έχουν πράσινο χρώμα κι έχουν εγκαινιαστεί το 1951 απ’ τον Σουηδό βασιλιά. Οι νέοι έχουν χρώμα μπλε, το χρώμα που σηματοδοτεί το νέο σύστημα. Κάθε σταθμός έχει τη δική του ομορφιά κι οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν…