Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν χρησιμοποιούνται πια μόνο στις ταράτσες. Η Platio, μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Ουγγαρία, δημιούργησε και εγκατέστησε πρόσφατα το πρώτο ηλιακό πεζοδρόμιο σε οικιστικό δρόμο.

«Οι στέγες δεν είναι οι μόνες επιφάνειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο συνιδρυτής και μηχανικός της εταιρίας Ιμρέ Σιζάκ. «Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια απορροφούν σημαντική ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας καθημερινά».

Κάθε ηλιακός συλλέκτης της εταιρίας κατασκευάζεται από 400 ανακυκλωμένες πλαστικές φιάλες PET δημιουργώντας ένα προϊόν πιο ανθεκτικό, ακόμα κι αν είχε κατασκευαστεί από σκυρόδεμα, σύμφωνα με την εταιρία. Το πεζοδρόμιο μπορεί να εγκατασταθεί σε σημεία από 10 έως 30 τετραγωνικά μέτρα και είναι κατάλληλο για δρόμους, βεράντες, μπαλκόνια και αίθρια.

Η ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες της εταιρίας διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού. Ένα ηλιακό πεζοδρόμιο μήκους 20 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού, σύμφωνα με την Platio.

Οι ηλιακοί συλλέκτες κυκλοφορούν σε πράσινο, κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα ώστε να ταιριάζουν αισθητικά με το σημείο που θα τοποθετηθούν.

Οι επικεφαλής της εταιρίας επισημαίνουν ότι η ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σαν «καύσιμο» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr