Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Πριν κάποια χρόνια, ένα ταξίδι στην Ελλάδα και μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, προξένησαν σ’ έναν επισκέπτη της χώρας μας, συναισθήματα αγάπης και θαυμασμού για τη χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός.

Αυτά τα συναισθήματα τον οδήγησαν σε μια πράξη που φαίνεται πως έγινε αυθόρμητα, αλλά η συνείδησή του δεν του συγχώρησε ποτέ. Τα βήματά του τον έφεραν σ΄ένα μονοπάτι εκεί γύρω από την Ακρόπολη, που ήταν στρωμένο με χαλίκια-μικρές πέτρες. Έσκυψε και πήρε στα χέρια του τέσσερα από αυτά και τα κράτησε ως ιερά κειμήλια να του θυμίζουν τούτη τη χώρα, γυρνώντας πίσω στη μακρινή Αμερική.

Στη συνείδησή του, η πράξη του μετρούσε για κλοπή. Κι εκείνος ένιωθε κλέφτης όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος για να στείλει στο γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη ένα φάκελο όπου εσώκλειε τις τέσσερις πέτρες κι ένα σημείωμα, στο οποίο ζητούσε ταπεινά συγγνώμη γι’ αυτή του την πράξη και παρακαλούσε να επιστραφούν οι πέτρες στο «σπίτι» τους. Για την ακρίβεια το σημείωμα έγραφε «Λυπάμαι, πήρα αυτά από ένα μονοπάτι στην Ακρόπολη, στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν. Παρακαλώ επιστρέψτε τα».

Just received this letter .. what was inside brought tears to my eyes #Integrity #familyvalues #honesty #corevaluesWe are going to hand them over today @Consulate General of Greece in New York

Posted by Greta Kamateros on Friday, 2 February 2018

Η κα.Greta Kamateros, επικεφαλής του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, έμεινε άναυδη με το δέμα που παρέλαβε και θεώρησε πως έπρεπε να κάνει σχετική ανάρτηση για το συγκεκριμένο συμβάν, για πολλούς λόγους, πιθανόν και για να ευαισθητοποιήσει κάποιους οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν «αρπάξει» πολλά περισσότερα από μερικά χαλίκια κι όμως δε φέρουν κανένα βάρος στη συνείδησή τους.

Με την ανάρτησή της, έστειλε επίσης ένα ευχαριστήριο μήνυμα στον αποστολέα του δέματος όπου τον ενημέρωσε πως το πακέτο του θα παραδοθεί άμεσα στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης.

Την ανάρτηση τη συνόδευσε με hashtag που εξέφραζαν τα συναισθήματα που της προκάλεσε η κίνηση του συγκεκριμένου ανθρώπου και τα χαρακτηριστικά που πιστεύει πως διέπουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ακεραιότητα, οικογενειακές αξίες, ειλικρίνεια, βασικές αξίες.

Η συγγνώμη κι η «δημόσια ταπείνωση» του, πιθανόν να είναι η λύτρωσή του. Παράξενο, αλλά ναι, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.news247.gr