Η καραντίνα λόγω της πανδημίας έκανε καλό στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Λιντς στην Αγγλία, καθώς στη διάρκεια των λοκντάουν οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης κατέγραψαν περισσότερα από 3.000 νέα αντικείμενα που ήταν «χαμένα» μέσα στις ειδικές της συλλογές και σχεδόν κανείς δεν τα είχε δει για χρόνια.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει μία λιλιπούτεια Βίβλος του 1911 που διαβάζεται μόνο με μεγεθυντικό φακό, καθώς οι διαστάσεις της είναι μόλις 50×35 χιλιοστά, ενώ κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκε στη βιβλιοθήκη. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα βιβλία που καταγράφηκαν τώρα πρώτη φορά, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται στον 15ο αιώνα.

Πρόκειται για έργα μεγάλης αξίας, γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι καλούν τους κατοίκους της πόλης να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και να τα ανακαλύψουν. «Θα προτιμούσαμε αυτά τα βιβλία να χρησιμοποιούνται και να διαβάζονται. Γι’ αυτό είναι φτιαγμένα και αυτό ενθαρρύνουμε τον κόσμο να έρθει και να κάνει, αντί να τα κλειδώσουμε. Ανήκουν σε όλους στο Λιντς. Εμείς είμαστε απλώς οι φύλακές τους», δήλωσε στο BBC η Rhian Isaac, υπεύθυνη ειδικών συλλογών της βιβλιοθήκης.

*Πηγή είδησης