Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ένας κόσμος μάθησης 3.000 τετραγωνικών μέτρων για παιδιά ηλικίας τριών έως εννέα ετών δημιουργήθηκε στη γειτονιά Chelsea του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με τη συνεργασία των εταιριών «WeWork» και «BIG-Bjarke Ingels Studio».

Το «WeGrow» όπως ονομάστηκε το καινοτόμο σχολείο, σχεδιάστηκε για να ενσωματώσει τις αξίες μιας νέας συνειδητής προσέγγισης στην εκπαίδευση, μέσα από μια ολιστική εμπειρία. Είναι ένας τελείως διαφορετικός χώρος απ’ ότι συνηθίζεται, με ποικίλες λειτουργίες που επιτρέπει στα παιδιά να κινούνται ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μαθαίνουν από το περιβάλλον γύρω τους αλλά και μεταξύ τους.

Ο συγκεκριμένος χώρος μάθησης ενθαρρύνει τη συνεργασία, δίνοντας έμφαση στους διαφανείς και κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν περισσότερο από το ήμισυ του σχολείου κι αντιστοιχούν σε τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, ευέλικτα εργαστήρια, κοινόχρηστος χώρος, στούντιο πολλαπλών χρήσεων, στούντιο τέχνης, αίθουσα μουσικής κι άλλες περιοχές δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τη δημιουργία και την ενότητα.

Τα περισσότερα χωρίσματα μέσα στο σχολείο είναι τα ράφια που φτάνουν στο επίπεδο του παιδιού, επιτρέποντας στο φυσικό φως να εισχωρήσει μέσα στο κτίριο. Τρία διαφορετικά επίπεδα ραφιών για κάθε καμπύλη ηλικιακών ομάδων, δημιουργούν διάφορους θύλακες δραστηριότητας και δίνουν μια αίσθηση άνεσης, ασφάλειας και συνεργασίας, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους καθηγητές να έχουν μια πλήρη εικόνα του χώρου ανά πάσα στιγμή.

Στην οροφή υπάρχουν ηχητικά «σύννεφα» που τα διάφορα μοτίβα τους είναι εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο όπως δακτυλικά αποτυπώματα, κοράλλια, τοπία και το φεγγάρι, των οποίων τα φώτα αλλάζουν χρώμα κι ένταση με βάση την ώρα της ημέρας.

Κάθε εκπαιδευτικός σταθμός στο WeGrow περιλαμβάνει έπιπλα με λεπτομέρειες κι υλικά σχεδιασμένα προσεκτικά από την BIG για τη βελτιστοποίηση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Οι αρθρωτές αίθουσες διδασκαλίας προάγουν την κίνηση και τη συνεργασία, τα τραπέζια παζλ κι οι καρέκλες κατασκευάστηκαν στο μέγεθος των παιδιών ενώ ο κάθετος κήπος έχει θήκες με λεβάντα, γλυκές βιολέτες, μέντα κι άλλα φυτά ανάλογα με την φωτεινότητα της κάθε περιοχής.

Το WeGrow είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα σχολικού συγκροτήματος που καινοτομεί χαράζοντας νέες προοπτικές στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα.

*Φωτογραφίες από BIG-Bjarke Ingels Group – Laurian Ghinitoiu