Το «WWF Ελλάς» βάζει μπρος το πρόγραμμα υιοθεσίας παραλιών, τη στιγμή που χιλιάδες πλαστικά κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες.
Ένα νέο πρόγραμμα για την καταγραφή της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα ξεκίνησε το «WWF Ελλάς».
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» που αφορά σε υιοθεσίες παραλιών από εθελοντικές ομάδες, σχολεία και συλλογικότητες.
Κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του «WWF Ελλάς» στη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των απορριμμάτων.
Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι και οι ONIRAMA. Εθελοντική ομάδα μελών του WWF Ελλάς και των ONIRAMA έχουν υιοθετήσει την παραλία Θυμάρι Αττικής.
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος του WWF Ελλάς να αποτελέσουμε κι εμείς μέρος της λύσης κατά της πλαστικής ρύπανσης, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα μας ειδικά, καθώς επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο frontman των ONIRAMA, Θοδωρής Μαραντίνης.
Μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα καταγραφής της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές παραλίες. Τα κύρια ευρήματα θα αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο μήνα, με 22 εθελοντικές ομάδες να έχουν υιοθετήσει ήδη 26 παραλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Οι πρώτες 11 καταγραφές που έγιναν εντός Απριλίου σε υιοθετημένες παραλίες, από τη Θεσσαλονίκη έως τα Χανιά, έδωσαν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος:
*Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, τη στιγμή που η ΕΕ έχει θεσπίσει ως ανώτατη οριακή τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα.
*Οι καταγραφές έδειξαν πως τα συχνότερα απορρίμματα στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά καπάκια και τα κομμάτια πλαστικού, τα καλαμάκια και τα μωρομάντηλα.
*Ο μεγαλύτερος αριθμός απορριμμάτων ανά 100 μ. καταγράφηκε στην παραλία Κλαδισού Χανίων (3.790 τεμάχια), ενώ ο μικρότερος στην παραλία του Άη Γιώργη στη Νάξο (195 τεμάχια).
«Η πλαστική ρύπανση είναι ένα μείζον πρόβλημα και για την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες μας πάνω από 11.500 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, ως αποτέλεσμα του κακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι τόσο μεγάλη η πλαστική ρύπανση των παραλιών που σχεδόν έχουμε εξοικειωθεί μαζί της. Το WWF αναπτύσσει ένα συνολικό πρόγραμμα για αντιστροφή της κατάστασης, με άσκηση πολιτικής πίεσης, με δράσεις ευαισθητοποίησης και με μεγάλα προγράμματα κινητοποίησης της κοινωνίας» επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος αποτυπώματος στο «WWF Ελλάς».