Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ένα από τα πιο χαρούμενα και χρωματιστά κτίρια στον κόσμο, βρίσκεται στο Brunswick της Γερμανίας. Θα’ λεγε κανείς ότι ξεπήδησε από τα κόμικς ή ότι αποτελεί σκηνικό κάποιας παιδικής ταινίας.

Ένα κτίριο όπου ο καλλιτέχνης Rizzi ζωγράφισε με γκράφιτι κι έδωσε μια διαφορετική οπτική ως προς την εξωτερική διακόσμηση των κτιρίων. Από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη πήρε και το όνομά του, «Happy Rizzi House».

Στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο, κατοικία ενός δούκα. Οι αρχές θέλησαν να διατηρήσουν ό,τι ήταν δυνατόν από το παλιό κτίριο αλλά έπρεπε να φτιαχτεί κάτι άλλο στη θέση του γιατί η εικόνα ήταν πολύ δυσάρεστη. Τόλμησαν μια εντελώς επαναστατική ιδέα, δίνοντας στον αρχιτέκτονα Konrad Kloster την πρωτοβουλία σχεδιασμού του οικοδομήματος, το οποίο του πήρε μάλιστα αρκετούς μήνες. Η κατασκευή του δε κράτησε περίπου δύο χρόνια, διότι είχε πολλές ιδιαιτερότητες.

Έχει αρκετά οικολογικό χαρακτήρα, έχουν φυτευτεί δέντρα όπου ήταν εφικτό, ενώ υπάρχει και parking για ποδήλατα. Η νεολαία της πόλης έχει ενθουσιαστεί με την συγκεκριμένη ιδέα, τα παιδιά λατρεύουν να περνούν από εκεί μιας και τα χρώματα ζωντανεύουν τη φαντασία τους κι οι μόνοι που δείχνουν δυσαρεστημένοι και παραπονιούνται για το συγκεκριμένο κτίριο είναι οι ηλικιωμένοι μιας και δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους κουλτούρα.

Το σημείο αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που δε σταματούν να το φωτογραφίζουν. Προσπάθησαν μάλιστα ν’ αντιγράψουν το συγκεκριμένο σχέδιο και στιλ και σε άλλες πόλεις.

Αν και θα ήταν πολύ ευχάριστο να μένει ή να εργάζεται κάποιος εκεί, το κτίριο δεν χρησιμοποιείται σήμερα. Κάποια στιγμή λειτούργησαν γραφεία, αλλά σύντομα έκλεισαν. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συζητά ώστε να γίνει χρήση του ως Μουσείο Rizzi ή να ανοίξει κάποιο εστιατόριο.

Το σίγουρο είναι πως έδωσε χρώμα στην γερμανική πόλη κι ίσως ξεκίνησε μια νέα εποχή για τη μορφή των κτιρίων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.unusualplaces.org