Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Στο όνομα «Αλεξάνδρα Κόνιακ» έδωσα την προσοχή μου πριν λίγους μήνες, όταν έπεσα πάνω σ’ ένα live cover βίντεο όπου με την ιδιαίτερη φωνή της ερμήνευε ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια κατά τη γνώμη μου, το «Writing’s on the wall» του Sam Smith. H φωνή του Sam Smith είναι τόσο μα τόσο χαρακτηριστική όπου κάθε προσπάθεια να δεχθείς το τραγούδι από άλλη χροιά μοιάζει αδύνατο. Κι όμως!

Αυτή ακριβώς ήταν η στιγμή που θέλησα να μάθω περισσότερα για εκείνη, κυρίως για το παρελθόν της και τα σχέδια της γιατί για την πορεία της ήμουν σίγουρη. Θα γίνεται όλο και πιο επιτυχημένη. Δύσκολα ν’ αγνοήσεις μια τόσο όμορφη φωνή που συνοδεύεται από μια εξίσου όμορφη εμφάνιση κι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Αν δεν έχεις ακούσει για την Αλεξάνδρα Κόνιακ, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσεις…

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ γεννήθηκε το 1990. Από μπαμπά μισό Γάλλο, μισό Ρώσο και από μαμά μισή Ρωσίδα, μισή Πόντια. Όπως με όλα τα κράματα, έτσι κι αυτή είναι δυνατή κι ανθεκτική.

Η πορεία της, από μαθήτρια ακόμα, το αποδεικνύει.

Σπούδασε κλασικό βιολί κι ανώτερα θεωρητικά στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Σιωρά, με καθηγητές της, τη Ζερμένα Ιωαννίδου και τον Γιάννη Κεκεδάκη. Πήρε πτυχίο Μοντέρνου Τραγουδιού απ’ το Ωδείο Φίλιππος Νάκας το 2012, υπό την καθοδήγηση της σοπράνο Άννας Αλεξοπούλου. Πριν το πτυχίο της, όμως, ακόμα, «δεκαοχτώ χρονών κοπέλα» έγινε μέλος του συγκροτήματος Stavento (2008-2009) και συμμετείχε στο δίσκο «Σήμερα το γιορτάζω» (που έγινε χρυσός), αλλά και στα Mad Video Music Awards (βραβείο Hip Hop).

Η Αλεξάνδρα, της οποίας το ταλέντο είχε ήδη αρχίσει να λάμπει, τραγούδησε μαζί με τον Χρήστο Δάντη μέχρι και το 2013. Έχει επίσης τραγουδήσει σε μουσικές και θεατρικές σκηνές εντός κι εκτός Αθηνών.

Μια ξεχωριστή της στιγμή, ήρθε όταν πρωταγωνίστησε στη μουσικοχορευτική παράσταση “Circus Explosiva” της καλλιτεχνικής ομάδας Νεφελόπετρα, αλλά κι όταν  συμμετείχε στην παράσταση «Μικρές Ιστορίες Φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου (Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς, Vault Theatre).

Το κορίτσι αυτό έχει κάνει και συνεχίζει τόσα πολλά κι όμορφα… Έχει τραγουδήσει σε δίσκους παιδικών παραμυθιών και διενεργεί εργαστήρια μουσικοκινητικής σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, ενώ διδάσκει φωνητική στο Lab Music Education. Ακόμα, συνεργάζεται στενά με την καλλιτεχνική ομάδα Καρυδότσουφλο σε παραγωγές με την υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Κυκλοφόρησε έναν δίσκο με 5 τραγούδια (ΕΡ) από την Polymusic το 2014 καθώς και τρία Digital Singles: «Α4» (Οκτώβρης, 2015), «Σε επιλέγω» (Ιανουάριος, 2016), «Όταν δεν είμαι καλά» (Ιανουάριος, 2017), ως προπομπούς του πρώτου ολοκληρωμένου της δίσκου, που, επιτέλους, βγήκε τέλη Δεκέμβρη του 2017 με τίτλο «Λαχείο».

Για να γιορτάσει τον πολυπόθητο, από πλευράς της, αλλά και δικής μας πλευράς, δίσκο η Αλεξάνδρα Κόνιακ, πήρε αγκαζέ τον πιο στενό της συνεργάτη και βασικό δημιουργό του δίσκου, Χρίστο Σερενέ και ξεκίνησαν έναν πρώτο κύκλο εμφανίσεων εντός και εκτός Αθηνών.

Πολύ σύντομα, θα ανακοινωθούν οι επερχόμενες εμφανίσεις τους σε κεντρικές σκηνές της πόλης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν μερικές αγαπημένες τους πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, στην οποία δεν έχουν δώσει live ποτέ μέχρι στιγμής. Σε αντίθεση με άλλες, όπως η Πάτρα, που ανυπομονεί να τους έχει και να τους ξαναέχει.

Σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο, μπορεί κανείς να ακούσει όλο το album Λαχείο, μια καλοκουρδισμένη και αξιοπρόσεχτη δουλειά, με αρκετά τραγούδια να διεκδικούν τον τίτλο των ραδιοφωνικών επιτυχιών και με άλλα να έχουν την αύρα του διαχρονικού.

Το ομότιτλο κομμάτι, με το οποίο ξεκινάει ο δίσκος, είναι το προσωπικό αγαπημένο της Αλεξάνδρας:

Το δικό της Λαχείο, πάντως, είναι το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, που κάνει οποιονδήποτε την δει και την ακούσει σ’ ένα live να ενθουσιάζεται και ν’ ανυπομονεί να την ξαναδεί. Η Αλεξάνδρα Κόνιακ, όμως, δεν επαναπαύτηκε στον τυχερό αυτό της κλήρο και, όπως δούλευε σκληρά από μαθήτρια, αυτό συνεχίζει να κάνει, με εξαντλητικά ωράρια, τρεξίματα, πρόβες, στούντιο, ζωντανές εμφανίσεις.

«Είναι θέμα επιλογής να κρατήσει…» που θα έλεγε και η ίδια.