Γράφει η Έφη Φωτεινού

Έχετε ακούσει για τα Big Bang Schools;

Είναι σχολεία με εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας, διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε ως τώρα. Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν άλματα, τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την ψηφιακή, εικονική πραγματικότητα κι οι εμπειρίες τους προέρχονται κυρίως από οθόνες, τηλεόραση, computers και tablets, κάποιοι παιδαγωγοί με όρεξη, κέφι και όραμα, προωθούν έναν καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας, μέσω της βιωματικής μάθησης.

Η βιωματική μάθηση, όπως λέει και το όνομα της, είναι η άμεση εμπειρία που αποκτά κάποιος ζώντας ή κάνοντας κάτι ο ίδιος, και ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματική συγκριτικά με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, με τον οποίο ο μαθητής λαμβάνει τη γνώση έτοιμη, συνήθως «παπαγαλίζοντας» και μετά από λίγο καιρό την ξεχνάει.

Αυτή η παιδαγωγική προσέγγιση θα γίνει πραγματικότητα στο πρώτο Big Bang School που χτίζεται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο μαθητής θα διδάσκεται και θα μαθαίνει κατά τη διάρκεια που διενεργεί ο ίδιος μαζί με το δάσκαλο μια έρευνα, ένα ταξίδι, κάποιο παιχνίδι.

Τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με τη φύση, θα εξερευνούν, θα οξύνουν πνεύμα, δημιουργικότητα και παρατηρητικότητα, θα συμμετέχουν ενεργά και θα μαθαίνουν κάνοντας κτήμα τους τη γνώση.

Στην αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου διδασκαλίας έχουν αναφερθεί κι ο φιλόσοφος Αριστοτέλης κι ο Κομφούκιος. Έχουν πει αντίστοιχα: «Τρία πράγματα χρειάζονται για την εκπαίδευση: η φύση, η μάθηση και η άσκηση», «Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι. Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω».

Οι φίλοι του Big Bang Education μπορούν να ενημερωθούνε και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα bigbangedu.org

Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr

 

*Διαβάσαμε την είδηση στο  www.enallaktikos.gr