Εγκαινιάσθηκε, στο εμβληματικό National Art Museum of China (NAMOC) στο Πεκίνο η έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας (ΕΜΣΤ), «Εν αρχή ην ο Λόγος. Έννοιες – Εικόνες – Γραφές». Στην έκθεση μετέχουν  40 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με 80 έργα, τα οποία ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ.

Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας κι αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας των δύο Μουσείων, που ξεκίνησε το 2017 με την Έκθεση «Κινεζική Ζωγραφική XIEYI. Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Κίνας», που φιλοξενήθηκε στο ΕΜΣΤ από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο του 2017.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης και στη συνέντευξη Τύπου, που προηγήθηκε των εγκαινίων, παρουσία 40 εκπροσώπων έντυπων κι ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Στα εγκαίνια μίλησε το μέλος  της Διαρκούς Επιτροπής του CPPCC, Αντιπροέδρος της Ένωσης Κινέζων Καλλιτεχνών και  Προέδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Κίνας κου Ου Βέισαν, επισημαίνοντας τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη των παγκόσμιων ιδεών και πνεύματος, περιλαμβανομένου του χώρου Καλών Τεχνών, καθώς και για την ολοένα στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτιστικό τομέα, κάτι που αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΜΣΤ στο Πεκίνο.

«Οι Έλληνες, δημιουργώντας έναν πολιτισμό διεθνούς ακτινοβολίας κι επιρροής, δείγματα του οποίου είναι σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μετέφεραν πρώτοι στον κόσμο την ιδέα του “ωραίου” και της αισθητικής έμπνευσης, και φιλοσοφικής θεώρησης των Τεχνών. Ελλάδα και Κίνα ως χώροι πολιτισμού, έχουν έρθει σε στενή επαφή εδώ κι αιώνες και μετά  την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι πολιτιστικές επαφές κι ανταλλαγές έχουν αναπτυχθεί ταχέως και σε βάθος.

Η Κίνα συνεισφέροντας στην οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα μπορεί να μάθει πολλά από την πλούσια ελληνική ιστορία αλλά και τη σύγχρονη ελληνική τέχνη συνομιλώντας και συνδιαλεγόμενη με τον πολιτισμό της Ελλάδας, κατανοώντας την έτσι καλύτερά» τόνισε ο κινέζους αξιωματούχος .

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σύμβουλος Α’ της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κίνα, Γεώργιος Αρναούτης, ο οποίος (χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Πρέσβη κου Λ. Ροκανά, ο οποίος απουσίαζε εκτός Πεκίνο για υπηρεσιακούς λόγους) υπογράμμισε ότι πολυάριθμες είναι οι πολιτιστικές δράσεις κι επισκέψεις Κινέζων κι Ελλήνων καλλιτεχνών στις δύο χώρες τα τελευταία έτη.

«Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η δημιουργία μιας γέφυρας διασύνδεσης των δύο πολιτισμών, η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο λαών, η αμοιβαία ανταλλαγή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών γνώσεων και πρακτικών με όχημα τον πολιτισμό» τόνισε ο Αρναούτης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο amna.gr