Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Το Μουσείο Αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παρουσίασε στις 8 Ιανουαρίου, έναν νέο, μόνιμο εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό, σ’ ένα τριώροφο κτίριο επί της οδού Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι.

Το κτίριο ανακατασκευάστηκε κι ανακαινίστηκε κι έγινε ένας υπέροχος χώρος για να φιλοξενήσει στα 700 τετραγωνικά μέτρα του, περισσότερα από 100 εκθέματα που ανήκουν στην έκθεση «Οι high tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων». Παλιότερα στεγαζόταν εκεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ ξεκίνησε ως ιδιοκτησία της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄.

Ο 55χρονος Πατρινός, Μηχανολόγος Μηχανικός Κώστας Κοτσανάς, εδώ και τρεις δεκαετίες μελετάει κι ασχολείται με την τεχνολογία που υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα στην κλασική εποχή αλλά και στους ελληνιστικούς χρόνους και με σεβασμό προς τους μηχανικούς της εποχής αυτής, προσπαθεί μέσα από τις δικές τους κατασκευές να φέρει σ’ επαφή το σημερινό κόσμο με τον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας.

Έχει γράψει 6 βιβλία για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, ενώ έχει δημιουργήσει το Μουσείο αρχαίων ελληνικών οργάνων και παιχνιδιών στο Κατάκολο και το μουσείο Αρχιμήδη στην Ολυμπία.

Το 2003 κατάφερε ν’ ανοίξει το πρώτο Μουσείο με εκθέματα που αφορούν τις εντυπωσιακές κατασκευές των μηχανικών της αρχαίας Ελλάδας, στο Κατάκολο της Ηλείας κι έκτοτε ασχολείται συνεχώς με το να δημιουργεί αρχαιοελληνικές μηχανές κι άλλες εφευρέσεις, πιστά αντίγραφα όσων υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο μουσείο υπάρχουν πάνω από 500 εκθέματα, τα οποία κατά περιόδους έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους ανά την Ελλάδα αλλά και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Η επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου χώρου ήταν τόσο μεγάλη, όπου θεώρησαν πως κάτι ανάλογο θα ήταν καλό να υπάρχει και στην Αθήνα.

Στο Μουσείο των Αθηνών ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει για το κάθε έκθεμα διαβάζοντας την πλήρη περιγραφή κατασκευής και λειτουργίας του η οποία το συνοδεύει. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στα ελληνικά και στ’ αγγλικά, ενώ ανά διαστήματα διοργανώνονται εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα για μικρούς και  μεγάλους.

 Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να επισκεφτεί το εν λόγω Μουσείο το ωράριο λειτουργίας του είναι καθημερινές και Σαββατοκύριακο από 9πμ έως 5μμ και το τηλέφωνο το 211 411 00 44.

Αξίζει τον κόπο!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.iefimerida.gr