Έναν προσεγμένο χώρο θηλασμού και φροντίδας για βρέφη απέκτησαν τα Τρίκαλα. Ο χώρος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού για την ισότητα των φύλων και για πόλη φιλική στα φύλα, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα Gender Landscape στο πλαίσιο του URBACT III, στο οποίο μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου επισκέφθηκε τον χώρο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, της οποίας ήταν η τελευταία δράση, πριν την παράδοση των καθηκόντων της ως αντιδημάρχου, την ερχόμενη Δευτέρα. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε τη σημασία και την κοινωνική προσφορά του έργου, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων παρέχει χώρο για τη φροντίδα παιδιών από άνδρες, γυναίκες και φροντιστές/στριες παιδιών.

Ο χώρος βρίσκεται στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης») Γαριβάλδη 8, στο κέντρο των Τρικάλων). Θα λειτουργεί σε πρώτη φάση Δευτέρα έως Παρασκευή  08:00 έως 22:00  με πρώτη ημέρα λειτουργία τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου. Στην πορεία και αναλόγως των συνθηκών το ωράριο και οι ώρες λειτουργίας θα επανεξεταστούν, για να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους/ες. Στον χώρο θα μπορεί να γίνει θηλασμός, άντληση γάλακτος και φροντίδα παιδιού, σε περιβάλλον ασφαλές, άνετο και εξοπλισμένο.

Η συγκεκριμένη δράση έχει ευρύτερη σημασία, καθώς εντάσσεται στον γενικότερο στόχο του προγράμματος, για μια πόλη ανοιχτή, ασφαλή και προσβάσιμη, σε κάθε φύλο.