Πολύτιμη υποστήριξη στο έργο των ομάδων διάσωσης ορειβατών που συχνά επιχειρούν στον Όλυμπο, δύναται να προσφέρει ο νέος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που εγκαταστάθηκε στην κορυφή του Αγίου Αντωνίου, σε υψόμετρο 2.817 μέτρων.

Ο σταθμός τοποθετήθηκε στην κτιριακή εγκατάσταση του Επιστημονικού Κέντρου Ολύμπου (Ε.Κ.Ο.) του ΑΠΘ και βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από οποιονδήποτε άλλο υφιστάμενο μετεωρολογικό σταθμό στην Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε να βάλουμε όργανα για την παρατήρηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της διεύθυνσης και ταχύτητας ανέμου. Τα – σε πραγματικό χρόνο – δεδομένα, που συλλέγουν τα όργανα, θα είναι διαθέσιμα σε εμάς και στους διασώστες μέσω απευθείας σύνδεσης τηλεφώνου/διαδικτύου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Πρόδρομος Ζάνης.

«Είχαμε έναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό λίγο πιο κάτω από τα 1.800  μέτρα. Στα 2.800 μέτρα γίνονταν πειραματικές παρατηρήσεις το καλοκαίρι. Πρώτη φορά έχουμε τώρα αυτόματο σταθμό που θα λειτουργεί συνεχώς, τροφοδοτούμενος μέσω ηλιακών κυττάρων» σημείωσε ο κ. Ζάνης, εξηγώντας πως εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών στο συγκεκριμένο υψόμετρο, μένει να φανεί και στην πράξη η αντοχή του σταθμού.

«Έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε προδιαγραφές, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο του χειμώνα όταν θα έχει πάρα πολύ χιόνι ή όταν ο άνεμος θα είναι πολύ δυνατός. Θα δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Είναι πάντως πολύ σημαντικό για τις ομάδες διάσωσης που ανεβαίνουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς να έχουν δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο» πρόσθεσε.

Οι μετρήσεις του σταθμού θα αξιοποιούνται επίσης για τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, ενώ σε επόμενη φάση τα δεδομένα των παρατηρήσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα για όλους τους πολίτες.

*Διαβάσαμε την είδηση tvxs.gr και amna.gr