Το μεγαλύτερο φυτό που υπάρχει στη Γη φέρεται να ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο Shark Bay, ακριβώς έξω από τη δυτική ακτή της Αυστραλίας. Εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι περίπου όσο τρεις φορές το Μανχάταν.

Το είδος Posidonia australis είναι γνωστό ως ζιζάνιο με ίνες ή κορδέλα και βρίσκεται συνήθως κατά μήκος των νότιων ακτών της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες που έκαναν γενετική ανάλυση βρέθηκαν μπροστά σε έναν τεράστιο λειμώνα, ο οποίος είναι ένας και μοναδικός οργανισμός. Εκτιμάται δε, ότι προήλθε από έναν μοναδικό σπόρο πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια και στη συνέχεια μέσω συνεχούς κλωνοποίησης έφθασε στο σημερινό μέγεθος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Εντζλόου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science», ανέφεραν ότι το φυτό, ένα είδος Ποσειδωνίας (Posidonia australis), μεγαλώνει όπως το γρασίδι στην ξηρά με ρυθμό 15 έως 35 εκατοστών ετησίως. Θεωρητικά μπορεί να συνεχιστεί να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αν το περιβάλλον του δεν αλλάξει πολύ. Σήμερα το μέσο βάθος στον Κόλπο των Καρχαριών είναι περίπου εννέα μέτρα.

Αυστραλία: Το φυτό παρέχει καταφύγιο σε θαλάσσια είδη

Το φυτό, που παρέχει καταφύγιο σε μια πληθώρα θαλάσσιων ειδών, όπως χελωνών, δελφινιών, ψαριών, καβουριών κ.α., αντέχει σε θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμών Κελσίου και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο μύκητα που έχει βρεθεί στον πλανήτη μας. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κλώνο ήταν μια άλλη Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) που καλύπτει 15 χιλιόμετρα στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα. Οι Ποσειδωνίες είναι φυτά, αν και λανθασμένα συχνά αποκαλούνται φύκια.

Η επιβίωση του φυτού φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι έχει κρατήσει όλα τα χρωμοσώματα από τους δύο γονείς του. «Αντί να παίρνει τα μισά από τα γονίδιά του από τη μαμά και τα μισά από τον μπαμπά, τα έχει κρατήσει όλα», είπε ο επικεφαλής των ερευνών.

*Πηγή είδησης