Ένα concept αεροσκάφος με φτερά και ουρά εμπνευσμένα από τα φτερά του αετού παρουσίασε η Airbus, στο πλαίσιο των πειραμάτων και δοκιμών της με «βιομιμητικές» τεχνολογίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αθόρυβες προσγειώσεις και λιγότερη μόλυνση.

Όπως αναφέρει το Reuters, η θυγατρική της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μοντέλο ενός τέτοιου αεροσκάφους σε στρατιωτική αεροπορική έκθεση στην Αγγλία (Royal International Air Tattoo Show). Το ελικοφόρο αυτό αεροσκάφος υποτίθεται πως θα έχει «φτερά» που ελέγχονται το καθένα μεμονωμένα, έτσι ώστε να υπάρχει αυτό που η Airbus αποκαλεί «ενεργητικός έλεγχος πτήσης»- όπως αυτό που έχουν οι αετοί και τα γεράκια. Επίσης, ευδιάκριτη είναι και η απουσία μιας «συμβατικής» ουράς: Αντ’ αυτής, υπάρχει μια ουρά που επίσης παραπέμπει σε πουλί.

Τέτοιου είδους αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για μικρότερης εμβέλειας πτήσεις, μεταφέροντας μέχρι και 80 επιβάτες σε αποστάσεις 1.500 χλμ και καίγοντας 30%-50% λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τα σημερινά αεροπλάνα, σύμφωνα με την Airbus.

Όπως τονίζει η εταιρεία, στόχος αυτού του concept είναι να εμπνεύσει την επόμενη γενιά αεροναυπηγών/ μηχανικών, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να καινοτομήσουν αξιοποιώντας τεχνολογίες τις οποίες διερευνά η Airbus σε τομείς όπως η υβριδική- ηλεκτρική προώθηση, τα συστήματα ενεργητικού ελέγχου κ.α.

H εταιρεία υπογραμμίζει πως, αν και ο σκοπός δεν είναι το concept αυτό να αναπαραστήσει ένα πραγματικό αεροσκάφος, το «αρπακτικό» (Bird of Prey) βασίζεται σε ρεαλιστικές ιδέες, δίνοντας μια εικόνα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα μελλοντικά αεροσκάφη περιφερειακών/τοπικών μεταφορών.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.greenagenda.gr