Η θεατρική ομάδα Hippo σας καλωσορίζει στο Hippo Theatre e-School, το πρώτο διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο στη χώρα μας. Ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους, με αγάπη στις Τέχνες και τη δημιουργική φαντασία, που έχει ως βάση το θέατρο στην εκπαίδευση, τη ζωγραφική, τη δημιουργική γραφή, το κουκλοθέατρο, την performace και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Τι λέει η ομάδα Hippo

«Το Hippo Theatre e-School είναι μια ιδέα που γυροφέρναμε χρόνια στο μυαλό μας. Αφορμή για την υλοποίησή του δεν στάθηκε μόνο η λογική του social distancing λόγω κορονοϊού. Για μας έρχεται ως ανταπόκριση σε μια βαθιά ανάγκη του κόσμου για επικοινωνία, σύνδεση, συμμετοχή και αλληλοκατανόηση.

Μέσα από τα ταξίδια που κάναμε τα τελευταία χρόνια, παίζοντας θέατρο και οργανώνοντας σεμινάρια όπου ήταν δυνατόν να γίνουν, προσπαθήσαμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με ανθρώπους, κοινότητες και εκπαιδευτικές δομές σε όλον τον κόσμο. Tο Hippo Theatre e-School είναι μια παράπλευρη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

Στη δουλειά μας και στην τέχνη μας η φυσική παρουσία είναι ένα αδιαπραγμάτευτο δεδομένο. Ωστόσο οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία σε επίπεδο διασύνδεσης και διάδρασης με τον κόσμο γύρω μας, ανοίγουν άλλον έναν ανεκμετάλλευτο μέχρι τώρα δρόμο.

Αν κάτι κάνει τα μαθήματα του Hippo Theatre e-School να ξεχωρίζουν από άλλα μαθήματα του είδους, δεν είναι μόνο η πρωτοτυπία τους, το ενδιαφέρον περιεχόμενό τους, το πάθος, η εμπειρία και η κατάρτιση των εμψυχωτών τους. Αυτό που χαρακτηρίζει το πρόγραμμά μας είναι μια μεθοδολογική προσέγγιση και ένας στρατηγικός σχεδιασμός ακαδημαϊκών προδιαγραφών.»

Γενικές πληροφορίες

  • Τα μαθήματα είναι μηνιαία και ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020.
  • Το κάθε μάθημα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και είναι διάρκειας μίας ή μιάμισης ώρας (4
    συναντήσεις/μήνα).
  •  Κάθε μήνα αλλάζει η θεματική ενότητα.
  • Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
  •  Τελευταία μέρα εγγραφών: Στις 5 του κάθε μήνα.
  • Τα μαθήματα γίνονται μέσω της πλατφόρμας του zoom.
  •  Τα μαθήματα είναι αυτόνομα και μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα σας ενδιαφέρουν.

Μαθήματα για τα παιδιά

Τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους, καλλιεργούν τις γνώσεις τους, γνωρίζουν τον εαυτό τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και δυναμώνουν, με όποιο μάθημα κι αν επιλέξουν:

1. Εκπαιδευτικό Δράμα: Μια δομημένη παιδαγωγική διαδικασία που υιοθετεί στοιχεία από το θέατρο, με απώτερο στόχο την κατανόηση του εαυτού και του κόσμου. Τα παιδιά εκφράζονται μέσω της θεατρικής φόρμας, αναλαμβάνουν ρόλους, αλληλεπιδρούν, αξιοποιούν τις δυνατότητες τους, ενεργούν συλλογικά και λαμβάνουν αποφάσεις.
2. Παιχνίδια στο σπίτι – Θέατρο και Αυτοσχεδιασμός: Με γνώμονα πάντα το παιχνίδι, μαθαίνουμε τεχνικές του θεάτρου και του δράματος, όπως τον αυτοσχεδιασμό, την αναπαράσταση, τη δράση, την αφήγηση, την επεξεργασία κειμένου, τους διάλογους κ.ά.
3. Κουκλοθέατρο – Κατασκευή και Εμψύχωση Κούκλας: Αναδημιουργούμε γνωστές ιστορίες, ή επινοούμε ιστορίες από την φαντασία μας, ενώ φτιάχνουμε τις δικές μας μοναδικές κούκλες.
4. Φτιάξτο μόνος σου: Εικαστικά – Κατασκευές: Μια βιωματική εμπειρία μάθησης γεμάτη χρώματα και υλικά προς εξερεύνηση!
5. Δημιουργική Γραφή: Πειραματιζόμαστε με τις δυνατότητες του διαλόγου και προσπαθούμε να φτιάξουμε αστείες, τρομακτικές ή σπαραξικάρδιες ιστορίες, ανάλογα με τη διάθεσή μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ηλικίες, τις ημέρες/ώρες/διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και τους δασκάλους θα βρείτε εδώ.

Μαθήματα για τους ενήλικες

Τα εργαστήρια ενηλίκων θα κινηθούν μέσα στο πλαίσιο κάποιων ευρύτερων θεματικών κύκλων. Φέτος το κέντρο μας θα είναι τα ρίσκα που παίρνει κανείς και η σημασία τους στη συγκρότηση της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό. Η συγκεκριμένη θεματική θα έχει προσανατολιστικό χαρακτήρα και θα λειτουργεί σαν πυξίδα στην ανάπτυξη του κάθε εργαστηρίου.

1. Ρerformance: Θεωρία και Πράξη. Ένα εργαστηριακό μάθημα που συνδυάζει την ιστορία και θεωρία της τέχνης της performance με την καλλιτεχνική δημιουργία.
2. Κίνηση: Πες μια Ιστορία με το Σώμα. Αναπνοές, Κίνηση, Μουσική, για να δώσουμε στο σώμα μας τον αέρα που χρειάζεται και τον χώρο να υπάρξει και να εκφραστεί;
3. Βασικές Αρχές Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας και Αντικειμένου: Εισαγωγή στο θεατρικό κόσμο της κούκλας και του σύμπαντος που τη περιβάλλει.
4. Κουκλοθέατρο και Προσωπική Ανάπτυξη: Μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρο αλλά και τους Μύθους του Αισώπου, δημιουργούμε έναν ασφαλή μικρόκοσμο, μέσα στον οποίο θα κατανοήσουμε αλλά και ανακαλύψουμε πτυχές της της προσωπικότητάς μας.
5. Θεατρική Γραφή: Από την Σκέψη στον Διάλογο.
6. Δημιουργικές Αναγνώσεις Ποίησης: Με αφετηρία τα ποιήματα που ο καθένας από μας αγαπάει, θα περιηγηθούμε σε εποχές, ρεύματα και ποιητικές γενιές φτάνοντας μέχρι την ποίηση που γράφεται σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ηλικίες, τις ημέρες/ώρες/διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και τους δασκάλους θα βρείτε εδώ.

*Διαβάσαμε την είδηση στο monopoli.gr