Ένα χωριό στη βορειοανατολική Αγγλία έχει κάνει ήδη πράξη τη χρήση της τεχνολογίας του υδρογόνου στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του!

Χρησιμοποιεί υδρογόνο για θέρμανση και μαγείρεμα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα από τη Βρετανία για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της.

Από τον Αύγουστο, ένα μίγμα 20% υδρογόνου και 80% φυσικού αερίου καλύπτει τις ανάγκες μέσω του δημόσιου δικτύου σε 668 σπίτια, ένα σχολείο και μερικές μικρές επιχειρήσεις στο Winlaton, ένα χωριό περίπου 11 χιλιόμετρα ανατολικά του Newcastle.

Το έργο, που ονομάζεται HyDeploy, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μείγμα υδρογόνου στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το υδρογόνο όταν καίγεται εκπέμπει ατμό και αυτό του επιτρέπει να αποτελεί μια πολύ καθαρή εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Η θέρμανση κατοικιών και κτιρίων είναι σήμερα υπεύθυνη για το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία και η χρήση υδρογόνου θα βοηθούσε σε μια μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Το έργο θα δώσει απτές αποδείξεις σχετικά με τις δυνατότητες ανάμιξης υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο », δήλωσε ο Tim Harwood, επικεφαλής διαχείρισης προγράμματος στη Northern Gas Networks Ltd την εταιρεία που συμμετέχει στο HyDeploy.

Το Winlaton, αποτελεί την δεύτερη φάση ενός πιλοτικού έργου και θα διαρκέσει έως τον προσεχή Ιούνιο.

Η πρώτη περιελάμβανε 100 σπίτια και περίπου 30 εμπορικά κτίρια σε κλειστό δίκτυο στο Πανεπιστήμιο Keele στην Αγγλία όπου χρησιμοποιήθηκε ένα αντίστοιχο μείγμα υδρογόνου για 18 μήνες, το οποίο έληξε τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η Βρετανία έχει χαράξει το δρόμο για να έχει την πρώτη πόλη με 100% καύσιμο υδρογόνο έως το 2030.

Οι ίδιοι αναλυτές αναμένουν να πέσουν οι τιμές της ακριβής τεχνολογίας, αλλά όπως επισημαίνουν απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το υδρογόνο είναι βιώσιμο σε εμπορική κλίμακα.

Οι λέβητες υδρογόνου θα κοστίσουν στα νοικοκυριά περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τις αντλίες θερμότητας, οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να απορροφήσουν θερμότητα από τον αέρα, ή λέβητες φυσικού αερίου που θερμαίνουν τα περισσότερα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Ο αντίλογος που αναπτύσσεται είναι ότι το μείγμα υδρογόνου έχει χαμηλό αντίκτυπο στις εκπομπές καθώς ένα μείγμα 20% περιορίζει τα CO2 μόνο κατά 7%, σύμφωνα με το BNEF. Τα υψηλότερα μίγματα υδρογόνου απαιτούν αναβάθμιση αγωγών και συσκευών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει ενίσχυση υδρογόνου με επιδότηση στην πορεία προς την οικονομία του μηδενικού άνθρακα.

*Πηγή είδησης