Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Anna Du από το Andover της Μασαχουσέτης είναι μόλις 12 ετών και κατάφερε να εφεύρει μια συσκευή που στο μέλλον θα μπορεί να καθαρίζει τους ωκεανούς.

Η αγάπη της για τα θαλάσσια ζώα, την ώθησε ν’ αναλάβει δράση και να κάνει κάτι ώστε να λιγοστέψει τον κίνδυνο που διατρέχουν από τον τεράστιο όγκο των αποριμμάτων που καταλήγουν καθημερινά στις θάλασσες. «Μια μέρα που βρισκόμουν στο λιμάνι της Βοστώνης, παρατήρησα πως υπήρχαν πολλά πλαστικά στην άμμο. Προσπάθησα να μαζέψω μερικά, αλλά ήταν τόσα πολλά που γρήγορα κατάλαβα πως ήταν αδύνατο να τα μαζέψω όλα» είπε η Du.

Ύστερα από αυτό το γεγονός έβαλε στόχο να βρει μια λύση πολύ πιο αποτελεσματική από την απλή συλλογή των πλαστικών αποβλήτων. Κατάφερε ν’ αναπτύξει μια υποβρύχια συσκευή, που με τη χρήση υπέρυθρου φωτός μπορεί ν’ ανιχνεύσει επιβλαβή μικροπλαστικά στον ωκεανό. Η σκέψη της να χρησιμοποιήσει υπέρυθρο φωτισμό, σύμφωνα με την ίδια, ήρθε διότι οι χημικοί δεσμοί μέσα στα πλαστικά μπορούν να απορροφήσουν τον υπέρυθρο φωτισμό και να γίνουν ορατά.

Το τηλεχειριζόμενο ρομπότ που κατασκεύασε, τράβηξε την παγκόσμια προσοχή ύστερα από την αίτηση της που έγινε δεκτή στον διαγωνισμό «Discovery Education 3M Young Scientist Challenge». Η Du βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων 10 διαγωνιζομένων, έχοντας την ευκαιρία να συνεργαστεί με έναν από τους επιστήμονες της εταιρίας 3Μ για να βελτιώσει περαιτέρω το ρομπότ της.

Η ίδια είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με την κατασκευή της, καθώς επισημαίνει πως η επιστήμη ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της που την βοήθησε να κάνει κάτι που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον κόσμο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο gineersnow.com