Η Apple λανσάρει νέα προγράμματα εκμάθησης κώδικα και ανάπτυξης εφαρμογών, μεταξύ των οποίων και έναν οδηγό δραστηριοτήτων για παιδιά νηπιακής ηλικίας («Everyone Can Code Early Learners»), εμπλουτίζοντας τα διαθέσιμα προγράμματά της, που πλέον απευθύνονται σε παιδιά που πηγαίνουν από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.
Τα νέα αυτά προγράμματα αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας «Everyone Can Code», που στόχο έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο του coding από νωρίς. Η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει εξάλλου μια ισχυρή τάση τα τελευταία χρόνια, που θέλει τους γονείς να εμπλουτίζουν τις δραστηριότητες των παιδιών με μαθήματα ρομποτικής και κώδικα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την ψηφιακή πραγματικότητα – αλλά και επειδή η ανάπτυξη εφαρμογών και η πληθώρα των success stories των καινοτόμων startups φαίνεται να ανοίγει έναν νέο δρόμο για τους μελλοντικούς επαγγελματίες.
«Η ανάπτυξη κώδικα και ο σχεδιασμός εφαρμογών είναι βασικές γνώσεις – αυτές οι δεξιότητες βοηθούν τους μαθητές να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να γίνουν developers εφαρμογών», λέει σε ανακοίνωσή της η Susan Prescott, αντιπρόεδρος εκπαίδευσης της Apple, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία τώρα «προσφέρει πηγές για μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και τους προκαλεί να σχεδιάσουν καταπληκτικές εφαρμογές που ακολουθούν τις αρχές της συμπερίληψης και είναι προσιτές στους χρήστες».
Το ότι η εκμάθηση κώδικα ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους αλλά και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, είναι πλεονεκτήματα που υπογραμμίζονται ιδιαίτερα. Τα νέα προγράμματα της Apple φιλοδοξούν να βάλουν στα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη Δημοτικού, τις βάσεις για τις βασικές έννοιες του κώδικα, χρησιμοποιώντας διάφορες θεματικές, όπως τη μουσική, τη φυσική και την κινησιολογία. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να μάθουν βασικές εντολές προγραμματισμού μέσα από χορευτικές κινήσεις.
Ακόμα, μέσα από τον σχεδιασμό εφαρμογών, η εταιρεία θέλει να προσφέρει στους δασκάλους ένα εργαλείο για να διδάξουν στους μαθητές την αξία της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, μέσα από την κριτική προσέγγιση των παραμέτρων της δημιουργίας ενός app.
O οδηγός της Apple θα είναι διαθέσιμος σε Αγγλικά, Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Ισπανικά και Σουηδικά, με την προοπτική να υποστηρίζει αργότερα και άλλες γλώσσες.
Η έμφαση που δίνει μια εταιρεία όπως η Apple σε αυτά τα προγράμματα ενισχύει την άποψη ότι η εκμάθηση κώδικα ήδη από τις νεαρές ηλικίες θα αποτελεί σιγά σιγά απαραίτητη «ύλη» στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι δεν πρόκειται για ένα απλό trend, αλλά αφορά μια δεξιόττα που θα αποδειχθεί θεμελιώδης στο μέλλον.
Και αυτό θα ισχύει όχι μόνο επειδή η αλληλεπίδραση με την τεχνολογία αγγίζει πλέον κάθε πτυχή της καθημερινότητας, συνεπώς οι μελλοντικοί ενήλικες θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για να την καταλαβαίνουν, αλλά και επειδή αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναπτύξουν τα παιδιά τη δημιουργικότητά τους αλλά και τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, τα μαθηματικά, και τη νέα «γλώσσα του κόσμου».